SUOMEN HAUSKIN MIES (2018)


Vuosi 1918 kirvoitti esiin vain harvoja komediallisia teoksia. Suomen hauskin mies kertoo punavankileiristä Helsingin lähisaarella. Kuolemaantuomitut pelastuvat, jos saavat aikaan riittävän hauskan näytelmän, jolle saksalaisjoukkojen komentaja vierailullaan nauraisi. Musta huumori yhdistää elämää ja kuolemaa sisällissodan arjessa.
***
Helsingin Isosaari muuttui sisällissodan jälkeen 1918 vankileiriksi, johon kukistetut punaiset vangit suljettiin. Suomen hauskin mies -elokuvan taustoihin kuuluu ohjaaja Heikki Kujanpään lukema tarina siitä, että vankileirille vangittu teatterinjohtaja Vihtori Huhta suunnitteli ja harjoitteli ryhmänsä kanssa pilkkanäytelmää tulevasta Suomen kuninkaasta, jota sopivaa valtiomuotoa pohtivaan Suomeen sodan jälkeen kovasti haluttiin monarkistien parissa.
Elokuvan päähenkilö Toivo Parikka ei kuitenkaan ole Vihtori Huhdan kuva, eikä siksi kelvanne edes kuulu näyttelijä (ja punaisen armeijan komppaniapäällikkö) Jalmari Parikka, jota hahmo enemmän muistuttaa, ja onhan mukana ohjaajan mukaan myös toista teatterilaista hurjapäätä Aarne Orjatsaloa. Elokuvan tarinalla on siis enintään löyhästi todellisuuspohjaa. Faktoja puhkuvan muistovuoden keskellä tällainen irtiotto oli varmaankin vain hyväksi.
Suomen hauskin mies kertoo punavankileiristä Helsingin lähisaarella. Kuolemaantuomitut pelastuvat, jos saavat aikaan riittävän hauskan näytelmän, jolle saksalaisjoukkoja sotaretkellä Suomessa komentanut von der Goltz vierailullaan nauraisi. Musta huumori yhdistää elämää ja kuolemaa sisällissodan arjessa: päähenkilöinä ovat vangittu Parikka ja kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen), joiden välinen nokitteleva dialogi ja heidän muut tempauksensa muodostavat elokuvan kulun ytimen.
Välittävänä hahmona mukana kuviossa on myös Parikan lapsuuden/nuoruuden nyt eri puolelle joutunut kaveri Alfred Borg (Paavo Kinnunen), joka joutuu leirin vartijana jatkuvasti tasapainoilemaan auttavan inhimillisyyden ja epäinhimillisen velvollisuutensa välillä. Toista maailmaa edustaa kokonaan kapteeni Kalmin kultturelli vaimo Helen Kalm (Leena Pöysti), joka ei voi olla kiinnostumasta teatterimies Parikasta.
Vieraina lavastaja Kaisa Mäkinen ja pukusuunnittelija Marjatta Nissinen. Haastattelee Mari Rantasila.
– Jari Sedergren 2019