BLISSFULLY YOURS (2002)

Sud sanaeha
Ohjaaja
Apichatpong Weerasethakul
Henkilöt
Kanokporn Tongaram, Min Oo
Maa
Thaimaa/Ranska
Tekstitys
suom. tekstit (E), sous-titres français / huom! ti 12.4. English subtitles
Kesto
126 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm / huom! ti 12.4. DVD
Ikäraja

Eriskummallinen seurue lähtee piknikille viidakkoon: thaityttö Roong, burmalainen pakolainen Min ja lapsensa menettänyt Orm vaeltavat puolieksyneinä metsässä hakien vapautusta kaupunkielämän rajoittavista kahleista. Cannesin Un Certain Regard -sarjan voittaja yhdistelee politiikkaa ja aistikasta seksuaalisuutta täysin omaperäisellä tavalla.

Huom! Tiistain 12.4. näytösformaatti on DVD englanninkielisillä tekstityksillä. 

***

Blissfully Yours (2002) on thaimaalaisen auteurin Apichatpong Weerasethakulin (s. 1970) elokuvista suoraviivaisin. Kerronnaltaan se on lineaarinen ilman mysteerejä, unia ja vääriä johtopäätöksiä. Sen kolme päähenkilöä muodostavat eräänlaisen seksuaalisen kolmion. Kaksi heistä on nuorehkoja rakastavaisia, kolmas puolestaan vanhempi nainen, joka on kiinnostunut pojasta ja mustasukkainen tytölle. Erään aamun ja iltapäivän aikana jännite kahden naisen välillä saa aikaan suurimman osan teoksen draamasta. Tämän vuoksi ei olekaan mikään ihme, että tekijä on itse luonnehtinut Blissfully Yoursia emotionaaliseksi katastrofielokuvaksi.

Ensimmäiset urbaanit kohtaukset on kuvattu ohjaajan kotiseudulla Khon Kaenissa sekä Pathumthanissa ja Nakhonpathomissa. Tapahtumat sijoittuvat tohtorin leikkaukseen, toimistoon ja matkamuistoja valmistavaan tehtaaseen. Päähenkilö Min on laiton maahanmuuttaja Burmasta, joka puhuu vähän thain kieltä. Mies ei ole poliittinen pakolainen, vaan etsii uutta asuinpaikkaa taloudellisista syistä ja etsiäkseen töitä. Rooing, hänen thaimaalainen tyttöystävänsä työskentelee matkamuistotehtaassa, mutta viettää vapaa-aikansa Minin seurassa. Rooing maksaa rahaa Ornille, vanhemmalle naiselle saadakseen Minin oleskelun lailliseksi. Ornin aviomiehellä Sirotella on suhteita lääkärinaiseen, Minilla taas ihosairaus. Kokonaisuuden tekee mutkikkaaksi vielä lapsensa hukkumisonnettomuudessa menettänyt Orn, joka haluaa lapsen Siroten kanssa, kun hänellä on suhde Tommyyn, joka työskentelee Siroten toimistossa.

Loppupuoli elokuvasta sijoittuu maaseudulle, minne Rooing ja Min ajavat piknikille ja vapaa-ajan iltapäivän viettoon. Kuvaukset tehtiin Kao Yain luonnonpuistossa. Ensimmäisiä 35 minuuttia alusta tarvittiin taustatiedon saamiseksi, jotta kokonaisuudesta tulisi ymmärrettävä. Näissä viidakkokohtauksissa molemmat Rooing ja Orn etsivät autuuden ja hurmion tilaa. Mutta Eeden ei olekaan täydellinen johtuen Minin ihosairaudesta, muurahaisista, paikallisesta rosvosta vähemmistöstä ja naisen omista epäilyksistä ja peloista. Myös Minin ajatuksia kuullaan äänenä taustalla. Min on olennaisesti aikuiseksi kasvanut lapsi, itsekeskeinen ja kykenemätön sitoutumaan. Lisäksi hän on kuitenkin huomaavainen, aistikas ja täydellisen kykenevä antamaan ja vastaanottamaan nautintoa.

Puutteet idyllissä saavat ajattelemaan myös tummempia, ei-valkokankaalla tapahtuvia realiteetteja, kuten Burman sotilasjunttaa, Kaakkois-Aasian tilannetta ja Thaimaan poliittista ilmapiiriä elokuvan aikoihin Thaksin Shinawatran vallan alla. Sijainniltaan Thaimaa on myös reitti jossain Papua-Uuden Guinean ja Australian välillä. Elokuvan päähenkilöille tieto voi hyvinkin lisätä tuskaa.

– Tony Raynsin (Second Run dvd-julkaisun vihko) mukaan Joona Hautaniemi 12.4.2022

***

Helsinki Cine Aasian avajaiselokuvana nähdään thaimaalaisen Jakrawal Nilthamrongin Anatomy of Time (2021). Avajaiset to 5.5. klo 17 Kino Reginassa. Helsinki Cine Aasia 5.5.–8.5. Ohjelmisto julkistetaan 19.4. ja liput tulevat myyntiin osoitteessa helsinkicineaasia.fi