LUCKY (2017)

Ohjaaja
John Carroll Lynch
Henkilöt
Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
88 min
Teemat
Kopiotieto
2K DCP
Ikäraja

Pasi esitteli 90-vuotiaan Harry Dean Stantonin elokuvasarjan syksyllä 2016. Vuotta myöhemmin olimme katsomassa Pasin kanssa Luckya R&A-näytöksessä, minkä aikana tuli uutinen Stantonin kuolemasta. Näytöksen jälkeen joimme maljat näyttelijälle. Luckyssa kovasti Stantonin itsensä oloinen päähenkilö säilyttää anarkistisen asenteensa loppuun saakka. Esitimme elokuvan David Lynch -sarjassa keväällä 2019.

***

91-vuotiaana kuollut Harry Dean Stanton tunnettiin vaiteliaiden sivuroolien miehenä. Muutamaa viikkoa ennen hänen kuolemaansa hän kuitenkin pääsi loistamaan pääosassa John Carroll Lynchin esikoiselokuvassa Lucky. Elokuvan näyttämönä on pieni ja kiireetön erämaakaupunki Yhdysvalloissa.

Luckyn tavanomaisen päivän täyttävät arkiset rutiinit, aamun joogaharjoitukset ja aamiainen kuppilassa, iltapäivät visailuohjelmien parissa ja illat paikallisessa kanta-asiakkaiden tuttuvallisessa seurassa. Mutta eräänä aamupäivänä Lucky pyörtyä kupsahtaa ja hän ymmärtää, että jokaisella, sitkeimmälläkin, on takalautansa. Tilanne kaivertaa Luckyn mieltä, saattaapa pelottaakin.

Elämä on kummallinen juttu. Silloinkin kun elämässä ei tapahdu paljon mitään, jotakin kuitenkin tapahtuu. Lucky on samanlainen elokuva. En ole vielä tavannut ketään elokuvan nähnyttä, joka ei olisi siitä pitänyt. Sen näkeminen on lopulta elokuvan perusasioita samaan tapaan, kuin elokuva itse käsittelee elämän perusasioita yrittämättä liikaa.

– Jari Sedergren 1.8.2018