TRUE LIES – TOSI VALHEITA (1994)

True Lies
Ohjaaja
James Cameron
Henkilöt
Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
142 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Räväkässä toimintakomediassa arabiterroristeja vastaan kamppaileva salainen agentti koettaa tasapainotella työn ja perhe-elämän välillä. James Cameronin ja Arnold Schwarzeneggerin kolmannen yhteistyön budjetti ylitti ensimmäisenä elokuvana 100 000 000 dollarin rajan. Naispääosan Jamie Lee Curtis palkittiin Golden Globella. Disney+ valmistelee elokuvaan pohjautuvaa sarjaa.

***

Jos kuka niin myöhemmästä varsin kovatasoisesta poliitikon urasta huolimatta Arnold Schwarzenegger on elokuvissaan toiminnan mies. Esimerkkejä hänen saavutuksistaan valkokankaalla voitaisiin antaa pilvin pimein, mutta oman aikansa tehoste-elokuvista huippusaavutukseksi on ehdottomasti luettava James Cameronin vuonna 1994 ilmestynyt Tosi valheita. Amerikkalaiselokuva pohjautuu ranskalaisen La totale! -komedian (1991) käsikirjoitukseen.

Vaikka Tosi valheita keskittyy toimintaan, siinä on omat huumoripiirteensä. Tosi valheita on esimerkiksi äärimmäisen väkivaltainen, mutta sen sarjakuvamaisuus aiheuttaa katsojassa vastenmielisyyden tai pelon sijaan naurureaktion. Tällaista voi olla oikeastaan vain elokuvissa ja niissäkin vain niissä erikoistapauksissa, joihin on ladattu teknistä osaamista loputtomien lopputekstien osoittamalla tavalla.

Tosi valheita oli aikansa kallein elokuva, tuotantobudjetti oli ensimmäistä kertaa elokuvan historiassa yli 100 miljoonaa dollaria, mutta se toi maailmanlaajuisesti rahat takaisin lähes nelinkertaisena.

Tosi valheiden tarinassa Harry Tasker on salainen agentti, alansa tähti, joka on ollut 15 vuotta naimisissa Helen-vaimonsa kanssa ilman, että tämä on saanut tietää tietokonemyyjäksi tekeytyneen miehensä todellisista toimista ”puolustuksen viimeisellä linjalla”.

Tosiasiat alkavat selvitä vasta kun (arabiaa puhuvat) terroristit suunnittelevat murhaavaa iskua, jonka keskelle koko perhe joutuu. Kun Harry on antanut mustasukkaisuuden tunteille vallan – Helen-vaimoa liehittelee vakoilijaksi itseään väittävä autonmyyjä – hän ratkaisee asian niin, että vaimon (ja siis Naisen) lahjakkuudet valjastetaan vaaroista huolimatta valtion turvallisuuden käyttöön.

– Eri lähteitä käyttäen Jari Sedergren