GLASSES (2007)

Megane
Ohjaaja
Naoko Ogigami
Henkilöt
Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Rio Kase
Maa
Japani
Tekstitys
English subtitles
Kesto
106 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Uupunut uranainen Taeko (Kobayashi) matkustaa lomalle pikkusaarelle, jossa aika tuntuu pysähtyvän. Mutta paikassa on jotain erikoista: asukkailla on kummallisia rutiineja, ja kaikilla on silmälasit. Saaren jännittävin harrastus on mietiskelyn metodi “twilighting”. Katsojaa hemmotellaan ekspressiivisellä, värikylläisellä kuvauksella ja viipyilevällä kerronnalla.

***

Naoko Ogigamin vuonna 2007 julkaistu komedia Megane, suomeksi ”rillit”, on jatkoa hänen edellisvuotiselle elokuvalleen Kamome Shokudo. Ohjaaja antoi elokuvalle nimen kesken tuotantoprosessin siksi, että kaikki elokuvan hahmot pitivät sattumoisin silmälaseja.

Taeko on kaupunkilaisnainen, joka on lomalla Yoronin saarella Okinawalla (kuten ohjaaja jälkeenpäin paikan on identifioinut). Pieneen hotelliin saapuessaan Taeko tapaa saaren paikallisia asukkaita, kuten jäätä turistikausina myyvän Sakuran, biologian opettaja Harunan ja majatalonpitäjän Yujin, joilla kaikilla on pienet omituisuutensa. Nämä opastavat Taekoa myös saaren rutiineihin ja tapoihin, jotka eivät ole itsestään selvyyksiä. Edes hotellin vaihto ei tuota helpotusta, sillä suuressa hotellista on suuren työpaikan työnteon henki, joka ei lomalaiselle oikein istu. Onneksi opiskelijanuorukainen Yomogi saa korjatuksi Taekon lomafiilikset kuntoon.

Ohjaaja Ogigami opastaa elokuvallaan kiireisiä kaupunkilaisia hyväksymään kiireettömän elämän edut ja antamaan sille kuuluvan arvostuksen. Kun rauhallinen tempo sai amerikkalaiskriitikon varoittamaan yleisöä siitä, että he voisivat nukahtaa, ohjaaja sanoi, että sekin kuuluu ”elokuvan henkeen”.

Jos pidit Sofia Coppolan Lost In Translation -elokuvan visuaalisesta ilmeestä, pidät ehkä tästäkin: asialla on sama kuvasuunnittelija Mayumi Tomita.

– Jari Sedergren 2019