KASVOT, KYLÄT (2017)

Visages, villages
Ohjaaja
Agnès Varda
Maa
Ranska
Tekstitys
English subtitles
Kesto
89 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Dokumentti muraalitaiteilija JR:n kanssa tuli teattereihin heti Vardan 90-vuotispäivän jälkeen. Elokuvassa Varda keskustelee Ranskan maaseudulla asuvien ihmisten kanssa ja JR ottaa heistä kuvia, jotka myöhemmin suurennetaan ja liisteröidään talojen seiniin. Kahden eri-ikäisen ihmisen ystävyys sekä ilo ja haikeus elettyä elämää kohtaan jättävät sydämeen lämpimän jäljen.

***

Muutaman vuoden yli kolmekymppinen katutaiteilija-valokuvaaja JR ja äskettäin (2019) kuollut, elokuvan tekohetkellä melkein yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja Agnès Varda lähtevät kameroineen on the road again.

Valokuvaprojekti vie heidät Ranskan maaseudulle, missä Varda keskustelee omat maailmansa rakentaneiden ihmisten kanssa ja JR ottaa heistä kuvia, jotka myöhemmin suurennetaan ja kiinnitetään talojen seiniin. Kaksi kuvataiteilijaa, eri-ikäisiä, mutta kaikkensa antavien ihmisten ystävyys eri aspekteineen nostattavat tunteita myös katsojissa. On helppo ymmärtää taiteilijoita, joilla on oma erityinen visionsa, josta he eivät luovu. Myös elokuvan arvostelut olivat huikeita, ne painottivat sekä henkilökohtaista osaamista, populistista otetta ja käsityöläismäistä työskentelyä mukaan lukien työläissolidaarisuutta ja valokuvataiteen viemistä kuolevaisuuden äärelle Ranskan maaseudulla.

Katsoja-arviot ovat nekin huimia. Rotten Tomatoes antaa katsojaäänestyksessä arvosanaksi 8.84/10 ja kritiikkeihin perustuva Metacritic 94/100, joka on maailmanlaajuinen tulos.

Miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva tuotti itsensä takaisin nelinkertaisena.

– Jari Sedergren 2020