MUUMIEN TAIKATALVI (2017)

Trollvinter i Mumindalen
Ohjaaja
Ira Carpelan
Maa
Suomi/Puola
Tekstitys
English subtitles
Kesto
82 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
nukkeanimaatio Tove Janssonin kirjan pohjalta • puhumme suomea
Ikäraja

Muumien taikatalvessa Muumipeikko päättää jättää talviunet väliin ja valmistautuu ottamaan vastaan oudon vieraan nimeltä Joulu. Jupiter Filmin ja Film Polskin 1980-luvun animaatiomateriaalista leikatussa elokuvassa värit hehkuvat ja äänimaailmaan on kiinnitetty erikoishuomiota. Suomenkielisessä versiossa mukana ovat mm. Vesa Vierikko, Diandra Flores, Prahan filharmoninen orkesteri sekä Jori Sjöroosin säveltämä ja Paula Vesalan sanoittama elokuvan tunnuslaulu ”Talvimaa”.

***

Suomalais-puolalaista tuotantoa oleva nukkeanimaatioelokuva Muumien taikatalvi oli kolmas pitkä elokuva, joka tehtiin Puolassa vuosina 1977–82 valmistuneen tv-sarjan Muumimaailma pohjalta. Toki käsikirjoitus perustuu myös Tove Janssonin 1957 julkaistuun kirjaan ”Taikatalvi”.

Animaation toteuttaneelle puolalaiselle Animoon-yhtiölle elokuva oli ensimmäinen pitkä. Filmkompaniet Alpha hankki Euroopassa suositun Muumimaailma-sarjan oikeudet itselleen 2006 ja on julkaissut sarjan lisäksi myös näitä pitkiä Muumi-elokuvia.

Tällä kertaa Muumilaaksossa eletään talviaikaa. Nuuskamuikkunen menee retkilleen, muumiperhe yrittää päästä talviunille. Yllättäen herännyt Muumipeikko on kuitenkin vakaasti päättänyt tutkia talven tapahtumia: siellä odottaakin paitsi outo luminen luonto, myös monia vierailijoita. Yhdestä erikoisimmista talven vieraista Muumipeikko haluaa ottaa erityisesti vaarin ja hän tekeekin monenmoisia valmisteluja sen varalle. Vieraan nimiksi on tiedossa, se on Joulu.

Puolalainen animaatiotekniikka eroaa suuresti japanilaisesta, johon televisio on meidät totuttanut. Suuri kangas nostaa visuaalisuuden arvoa ja ehkä myös talven uhkaavimpien ilmiöiden tehoa Mörköstä lähtien. Kokonaisuus on kuitenkin hyväntuulinen.

– Jari Sedergren 2019