CALL ME BY YOUR NAME (2017)

Ohjaaja
Luca Guadagnino
Henkilöt
Timothée Chalamet, Armie Hammer
Maa
Italia/Ranska/Brasilia/USA
Tekstitys
suom. Tekstit
Kesto
132 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
perustuu André Acimanin romaaniin * double bill -lippu 14 € / 11 € (klubihinta)
Ikäraja

Brittiläinen James Ivory on kuusikymmentävuotisella urallaan jättänyt kestävän perinnön sykähdyttävien melodraamojen ja tukahdutettujen tunteiden tulkkina. 1980-luvun riipivässä rakkaustarinassa Maurice (1987) kaksi miestä rakastuu toisiinsa, mutta onni ei kestä ikuisesti. Rakkauden repimä parivaljakko Hugh Grant ja James Wilby palkittiin hienovaraisista suorituksistaan parhaiden näyttelijöiden palkinnolla Venetsian elokuvajuhlilla.

30 vuotta myöhemmin Ivory palasi henkisesti 1980-luvulle käsikirjoittajana. Oscarilla palkitulla käsikirjoituksellaan Call Me by Your Name (2017) hän todisti jälleen kykynsä tunteiden kuvaajana ensi-ihastuksen kipeyttä käsittelevässä elokuvassa.

***

Tunteet ovat tärkeintä Luca Guadagninon Call Me by Your Namessa (2017), tunteet ja mitä niiden kanssa tulee tehdä. Romanttinen draamaelokuva käy hienovaraisesti ja älykkäästi läpi nuoren rakkauden vaiheet kohtaamisesta nostalgiseen muisteloon. Elokuvan miljöö on eräänlainen paratiisi kaikille muille paitsi Eliolle (Timothée Chalamet), jonka neuroottinen ensirakastuminen sulkee syvään ahdinkoon, iloon, ahdinkoon ja jälleen iloon. Elion androgyyni biseksuaalisuus yhdistettynä uudenlaista maskuliinisuutta edustavaan herkkyyteen osui ajan hermoon täsmällisellä tarkkuudella, eikä Chalametin ole sittemmin tarvinnut etsiä työtä.

Tarina alkaa, kun Oliver (Armie Hammer) kurvaa paikalle Elion perheen Pohjois-Italialaiseen huvilaan toimiakseen kesän ajan tutkimusavustajana Elion isän (loistava Michael Stuhlbarg) alaisuudessa. Eletään 1980-luvun alkua, homofobiset asenteet vallitsevat kulttuuri-ilmapiirissä, eikä viattominkaan romanssi miesten kesken ole vapaa yhteiskunnan asettamista rajoitteista. Elion ja Oliverin rakkauden tiellä on ennakkoluulojen lisäksi ikäero, joka 17-vuotiaan ja 24-vuotiaan välillä luo väistämättä epätasaisen valta-asetelman: Oliver sanelee ehdot joihin Elio myöntyy.

Romanssi on elokuvan eittämätön pääasia, mutta vähintään yhtä olennainen seikka sen menestyksen selittämisessä on henkilöhahmojen elämäntyyli. Perhe Perlman asuu italialaisessa ikiaikaisessa huvilassaan läpi helteisen kesän, ainoana huolenaan se, miten elää syksyyn saakka pitkästymättä. He lukevat, tutkivat arkeologisia löydöksiä, keskustelevat taiteesta ja tieteestä, nauttivat musiikista, ruuasta ja viinistä: perhe Pearlman on sivistyneistöä, intelligentsiaa. He romantisoivat, älyllistävät ja estetisöivät kaiken, arjesta ensirakkauden jälkeiseen mielipahaan, mikä on omiaan jakamaan katsojakunnan kahtia – hurmaantuneisiin ja ärtyneisiin.

Teknisesti teos hipoo täydellisyyttä. James Ivoryn adaptaatio on tyylipuhdas, näyttelijänsuoritukset hetkittäin lähes nerokkaita ja visuaalinen ilme epätasaisuudessaan hiottu ailahtelevan 17-vuotiaan näkökulmaan sopivaksi. On monia elokuvia, jotka tarjoavat vertailukohtia Call Me by Your Nameen, esimerkiksi Guadagninon I Am Love (2009), Ivoryn varhainen Forster-adaptaatio A Room with a View (1985) tai ehkä ilmeisimmin kaikista Maurice (1987), jonka kohdalla voidaan puhua teosparista. Sen päähenkilöiden estyneisyys on, samoin kuin Call Me by Your Namessa, liitoksissa juuri homoseksuaalisuuteen. Kaikille mainituille elokuville on yhteistä transgressiivinen nuori rakkaus, joka tulee ja vie kaiken mennessään, muovaten kokijansa persoonaa jopa murtumispisteeseen asti.

Bones and All (2022) on Guadagninon filmografian uusin tulokas, jonka kannibaaliteema liittyy arvatenkin tiedostetusti Call Me by Your Namesta tutun Armie Hammerin skandaaliin. Pääparin välisen valtasuhteen lisäksi Call Me by Your Namesta tekee paikoin vaikeaa katsottavaa tieto Hammerin rikoksista, joiden pohjalta hänet sysättiin syrjään lupaavalta uralta ja kaikkialta julkisuudesta. Lahjakkaan näyttelijän työtä on kaikesta huolimatta ilo seurata, mikäli uutiset kykenee sivuuttamaan. Call Me by Your Name herättääkin ikuisuuskysymyksen taiteilijan etiikasta: vaatiiko taiteesta nauttiminen sitä, että sen tekijä on kysyjän mielestä hyvä ihminen? Dilemma on vaikea ja vastaus joka suusta eri.

–  Kielo Kiikeri 2023