MITÄ MEISTÄ PUHUTAAN (2017)

Hva vil folk si/What Will People Say
Ohjaaja
Iram Haq
Henkilöt
Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf
Maa
Norja/Saksa/Ruotsi
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
106 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Norjassa hittielokuvaksi noussut väkevä kasvutarina pohjautuu ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kipeisiin kokemuksiin. Pakistanilaistaustainen Nisha elää uskonnollisesti konservatiivisen kotinsa ulkopuolella tavallista pohjoismaisen teinin arkea. Kun tytön kaksoiselämä paljastuu, hänet lähetetään vanhempiensa kotimaahan oppimaan oman kulttuurinsa tavoille. Kahden kulttuurin yhteentörmäyksessä kasvaa myös ymmärrys toiseen näkökulmaan.

***

Pohjoismaisessa elokuvatuotannossa on jo vuosia ollut selvää, että monien elokuvien tekijöiden tausta on monikansallinen. Se näkyy entistä selvemmin myös valkokankaalta elokuvien tarinoissa. Norjalaispakistanilainen Iram Haq on ohjaaja ja näyttelijä, joka osin omien kokemustensa nojalla kirjoitti draaman, joka koskettaa nykytodellisuudesta välittäviä katsojia.

Pakistanilaistaustainen Nisha (Maria Mozdah) elää oslolaisessa lähiössä perheineen tavallista 16-vuotiaan teinin elämää. Kavereita on ja menoa riittää. Perhe on kuitenkin konservatiivinen, eikä tyttären läntinen suuntaus miellytä varsinkaan perheen miehiä. Nisha itse tuntee halua kapinointiin, mutta poikaystävän salakuljettaminen kotiin aiheuttaa reaktioita sekä perheessä että sosiaalihuollossa: pelissä ovat myös muslimiyhteisön kunniakysymykset, joihin liittyy myös elokuvan nimi: puhetta (huhuja/juoruja) myös pelätään.

Kaksoiselämä päättyy, kun perheen miehet, isä ja isoveli, ratkaisevat asian pakottamalla Nishan Norjasta syrjäiseen pakistanilaiseen kylään, jossa sukulaiset koulivat häntä perinnetapoihin ja -arvoihin. Kapinamieli ei heti laannu, mutta vähitellen nuoren näkökulma laajenee käsittämään kulttuurin ja perinteiden muotoja enemmän kuin aikaisemmin. Tämä kaikki esitellään elokuvallisesti hyvin kauniina, esteettisesti vahvoina kuvina.

Mitä meistä puhutaan on vahvasti kriittinen uskonnollista konservatismia kohtaan. Mutta se ei langeta tuomioita suin päin, vaan tarjoaa niin tietoa, ymmärtämystä kuin sovitteluakin eri näkökulmien välille. Se on selvää, että naisten huonoa kohtelua itse 14-vuotiaana matkan Pakistaniin kokenut feministiohjaaja ei salli.

– Jari Sedergren 2019