TYHJIÖ (2018)

Void/Tomrum
Ohjaaja
Aleksi Salmenperä
Henkilöt
Laura Birn, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
vieraana Aleksi Salmenperä, moderoi Mikko Myllylahti • yhteistyössä SELO ry
Ikäraja

Eerolla on kirjailijan blokki. Vaikka mitä yrittäisi, tekstiä ei tule. Eero seuraa kateellisena, kuinka erakkokirjailija Kuutsa kerää suosion hedelmiä. Myös Eeron näyttelijänuraa tekevällä Pihla-vaimolla on kysyntää ulkomaita myötä. Niinpä parisuhteessa on suuria pulmia. Ihmissuhde-ekspertti Salmenperän ja näyttelijäkombon riemastuttavan onnistunut yhteispeli on nostattanut suuria tunteita yleisön joukossa. Näytöksessä on tekijävieraita.

***

Vuoden 2018 iloisimpiin yllätyksiin kuului Aleksi Salmenperän ohjaus Tyhjiö, jonka taustat eivät olleet aivan tavanomaisia kotimaiseksi elokuvaksi. Vaikka näyttelijä- ja tekijäkaarti ovat parasta A-luokkaa, elokuvaa ei rahoitettu Elokuvasäätiön tuella, vaan se on kansainvälistä termiä käyttäen indie-leffa.

Tyhjiö kertoo kirjailija Eero Kailasta (roolissa erinomainen Tommi Korpela) ja hänen nousukierteessä olevasta näyttelijävaimostaan Pihlasta (Laura Birn), joka on siirtymässä pienestä Suomesta suurempiin haasteisiin ja kansainvälisiin kuvioihin. Kirjoitusblokkiin syvälle juuttunut kirjailija jää yksin ja hakee monin eri tavoin inspiraatiota, joka ei tunnu vain tulevan. Samaan aikaan Suomessa nousee Lapin yksinäisyydessään menestysromaaneja suoltava Kuutsa, jonka ei tarvitse kirjoitusideoita kalastella kotivesien ulkopuolella. Eeron synkkä tila sen kun pahenee kateuden astuttua kuvioihin.

Kokonaisuudessa on kysymys satiirisesta tarinasta, joka iskeytyy kiinni taiteilijuuteen ja taidepiireihin. Kotimaiseksi elokuvaksi se on yllättävän hauska tavalla, joka yhdistää kriitikkojen koulitun maun ja satunnaisen katsojan viihdetarpeen.

– Jari Sedergren 2019