FEDJA-SETÄ, KISSA JA KOIRA


Elokuussa 2018 edesmennyttä Eduard Uspenskia muistetaan Kino Reginassa sunnuntaina 31.3. koko perheen animaationäytöksessä. Esitämme kolme lyhyttä neuvostoanimaatiota, joista ensimmäinen Kolme Piimälän kylästä (1978) pohjautuu Uspenskin tunnetuimpaan lastenkirjaan Fedja-setä, kissa ja koira (1973). Seuraavissa osissa Lomalla Piimälässä (1980) ja Talvi Piimälässä (1984) jatketaan tuttujen hahmojen seurassa uusiin seikkailuihin maaseudulla, joka Uspenskin tarinoissa tarjoaa pakopaikan kaupungin yksinäisyydestä. Venäjällä ehdottomaksi kansansuosikiksi nousseen trilogian ohjasi Vladimir Popov ja käsikirjoitti Eduard Uspenski.
***
Eduard Uspenskin (1937–2018) kaikkein suosituin teos Fedja-setä, kissa ja koira (Djadja Fjodor, pjos i kot, 1973) ilmestyi suomeksi Martti Anhavan käännöksenä 1976 ja ilahduttaa edelleen yhä uusia lapsia ja aikuisia. Jatko-osia alkuperäiseen tarinaan syntyi seitsemän. Troje iz Prostokvashino on kolmen animaatioelokuvan kokonaisuus, joka perustuu Uspenskin käsikirjoitukseen ja valmistui vajaan kymmenen vuoden aikana vv. 1976–1984.
Fedja-setä asuu kaupungissa kerrostalossa isän ja äidin kanssa. Häntä kutsutaan sedäksi, koska hän on osaava ja itsenäinen: oppinut lukemaan 4-vuotiaana, ja nyt 6-vuotiaana jo alkanut valmistaa itselleen ruokaa. Fedja-setä tapaa puhuvan kissan ja haluaisi ottaa sen kotiin asumaan, mutta äiti ei suostu. Niinpä poika ja kissa muuttavat maalle Piimälän kylään, ja ottavat matkalla tapaamansa koirankin kaveriksi yhteiseen kotiin.
Fedja-sedän huumori on lapsen näkökulmasta kumpuavaa ja perustuu erilaisten henkilöhahmojen välisiin suhteisiin ja tilanteisiin. Piimälän kylän utelias posteljooni Petshkin on pahimmillaan ilkeä kyttääjä ja sietämätön byrokraatti, mutta saa välillä ansionsa mukaan. Kissa Matroskin on monitaitoinen taloudenpitäjä, mutta aina valmis löytämään vikoja koirasta, Mustista. Musti on hieman hukassa itsensä kanssa ja herkkä loukkaantumaan, mutta yleensä luotettava ystävä. Syyllisten etsimisen sijaan Fedja-setä, kissa ja koira yrittävät aina keskittyä ratkaisemaan asiat parhain päin.
Neuvostokulttuuria tunteva löytää animaatioista (kuten Uspenskin koko tuotannosta) myös pientä sosialistisen systeemin tölvimistä. Sensuuri oli vähällä poistaa kohtauksen, jossa Musti toteaa, että torilta saa hyvää ruokaa mutta liha on parempi ostaa kaupasta, koska siinä on enemmän luita. Koiran mielestä on tietysti hyvä asia, jos lihassa on paljon luita, ja ehkä siksi kohtaus sai jäädä elokuvaan.
Kotimaassaan Fedja-setä ystävineen on kaikkien tuntema hahmo, ja kissa Matroskin yhdistetään vieläkin sen ääninäyttelijään Oleg Tabakoviin (1935–2018). Uusi Sojuzmultfilmin Fedja-setä-animaatiosarja Novyi Prostokvashino (2018) on omistettu Oleg Tabakoville ja Matroskinin roolin näyttelee Olegin poika Anton Tabakov.
– Mia Öhman 25.3.2019