AATOS JA AMINE (2019)

Gods of Molenbeek
Ohjaaja
Reetta Huhtanen
Maa
Suomi/Saksa/Belgia
Tekstitys
English subtitles
Ikäraja
S
Kesto
73 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
yhteistyössä SELO ry:n kanssa

Reetta Huhtasen palkittu ja kiitetty dokumentti seuraa Brysselin monikulttuurisessa Molenbeekissa asuvien pikkupoikien elämää. Suomalais-chileläinen Aatos leikkii, tarkastelee maailmaa ja pohtii jumaluutta islaminuskoisen ystävänsä Aminen kanssa. Lasten näkökulmasta kerrottu elokuva havainnoi hienovaraisesti myös kesken kuvausten tapahtuneen terrori-iskun vavahduttamaa kaupunkia.

Vieraana Reetta Huhtanen.

***

Reetta Huhtasen dokumenttielokuva Aatos ja Amine tekee katsojalle katalan tempun, sillä se saa paatuneimmatkin tosikot itkemään. Huhtanen seurasi kolmen vuoden ajan 6-vuotiaan siskonpoikansa Aatoksen ja hänen naapurinsa Aminen hellyttävää ystävyyttä Brysselissä.

Kaupunkia ravistelleiden terrori-iskujen jälkimainingeissa pojat etsivät elämän merkityksiä. Molenbeekin kaupunginosa Brysselissä on mediassa leimattu jihadismin pääkaupungiksi, mutta 6-vuotiaille pojille Aatokselle ja Aminelle se on tavallista kotiseutua. Pojat etsivät yhdessä vastauksia isoihin kysymyksiin.

Englanninkieliseltä nimeltään elokuva on Molenbeekin jumalat. Aatos haluaa itselleen oman jumalan koska Aminella on jo Allah, mutta asiaa mutkistaa Aatoksen ystävä Flo, jonka mielestä ihmiset, jotka uskovat Jumalaan ovat tulleet hulluiksi. Aikuisten maailma keskeyttää väkivaltaisesti lasten leikit kun lähistön metroasemalle tehdään terrori-isku. Panssariajoneuvot, aseistetut sotilaat ja poliisit täyttävät kadut. Iltasadut herättävät väkivaltaisia kuvia ja jopa ystävyys joutuu koetukselle.

Nykymaailmassa, jossa rajalinjoja meihin ja muihin, ”toisiin”, tehdään nimenomaan uskontojen perusteella, päähenkilön ennakkoluuloton asenne näyttää mikroskooppisessa mittakaavassa, kuinka kulttuurisilla rajapinnoilla voi aivan hyvin elää ilman mustavalkoisia jakolinjoja. Katsomme maailmaa uteliaan pojan silmin, jonka leikeissä ystävien kanssa hypitään kepeästi muslimeista kristinuskoon ja kreikan mytologiaan.

Ohjaaja itse on kuvannut elokuvan lapsia seuraavasti: ”Päähenkilöissäni Aatoksessa sekä hänen ystävissään Aminessa ja Flossa minua kiinnosti nimenomaan heidän ennakkoluulottomuutensa, joka näyttää kuinka kulttuurisilla rajapinnoilla voi aivan hyvin elää ilman mustavalkoisia jakolinjoja. Leikin lomassa saatetaan käydä väittelyitä hyvinkin perustavanlaatuisista maailmankatsomuksellisista aiheista, mutta näissä sanaharkoissa ei jaella tuomioita, vaan opitaan lisää toinen toisiltaan.”

Huhtasen lämminhenkinen dokumenttielokuva on empaattinen ja tarkasteleva suurennuslasi omaan aikaamme. Se paljastaa suurten tapahtuminen, konseptien ja ideologien välissä kukkivat elämän perusasiat. Kamera laskeutuu poikien tasolle ja antaa aikuiskatsojille tilaisuuden unohtaa kyyniset ja ennakkoluuloiset asenteet maailmasta ja ihmisistä. Elämänilot ja surut tallentuvat tarkkaavaisen kameran lävitse, joka seuraa leikkejä korvat ja sydän avoimina.

Elokuva palkittiin vuoden 2019 Tampereen elokuvajuhlilla Kirkon mediasäätiön palkinnolla sekä kotimaisen kilpailun erikoispalkinnolla.

– Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2020