TOTTUMISKYSYMYS (2019)

En vanefråga
Ohjaaja
Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Reetta Aalto, Alli Haapasalo, Anna Paavilainen, Miia Tervo, Jenni Toivoniemi
Henkilöt
Krista Kosonen, Pinja Sanaksenaho, Julia Lappalainen, Seidi Haarla, Pirjo Lonka, Johannes Holopainen
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
75 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Tottumiskysymys on elokuva, jossa on seitsemän käsikirjoittajaa ja yhtä monta ohjaajaa. Erilliset tarinat taitavasti yhteen punova elokuva heijastaa 2010-luvun muutoksia elokuvakulttuurissa: Kollektiivinen tekijyys haastaa käsitystä ohjaajan auktoriteetista ja tematiikka liittyy #metoo-liikkeeseen. Puheenvuoro on nyt naisten.

***

Episodielokuvalla on maailmalla varsin pitkät perinteet ja varsinkin italialainen elokuvakulttuuri on tunnetusti syleillyt kyseistä lajia. Muotona se sopii yhteiskunnallisten aiheiden kommentointiin ja humoristisiin tarinoihin. Suomen kenties merkittävimmän episodielokuvan takaa löytyy yhteiskunnallinen sanoma, huumoria ja kotimaisen elokuvan kärkinimiä.

Tottumiskysymys-episodielokuva koostuu kuudesta lyhytelokuvasta Pikku juttu (ohj. Alli Haapasalo), Pysäkki (ohj. Elli Toivoniemi), Play Rape (ohj. Anna Paavilainen), Juhlatunnelma (ohj. Jenni Toivoniemi), Buduaar (ohj. Reetta Aalto) ja Ei mitään hätää (ohj. Miia Tervo). Episodit ovat osaa laajempaa Yksittäistapaus-lyhytelokuvaprojektia. Pitkän version ulkopuolelle jääneitä lyhytelokuvia ovat Shake! (ohj. Sonya Lindfors ja Aino Suni), Läski (ohj. Kirsikka Saari), Let Her Speak (ohj. Ulla Heikkilä), Unelmaduuni (ohj. Tine Alavi) ja Tyttöbileet (ohj. Inari Niemi).

Ohjaajien ja käsikirjoittajien omiin kokemuksiin ja havaintoihin perustuvat tarinat seuraavat kuuden naisen arkea tilanteissa, joista yleensä vaietaan. Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen, kun vieras lyöttäytyy seuraan. Samaan aikaan nuori näyttelijä Emppu harjoittelee elämänsä suurinta roolia ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalla kokematon syyttäjä Aleksi saa yllättäen hoitaakseen oikeusjutun, jota rikoksen uhri Niina on odottanut vuosia. Miia puolestaan on järjestänyt firman juhlat, joiden tunnelma muuttuu, kun Katja kertoo pomon lääppimisestä.

Yksittäistapaus-lyhytelokuva projektin pohjalta koostettu pitkä versio ei tunnu vain yksittäisten elokuvien koostekimaralta, vaan tarinat ja kohtaukset kommunikoivat keskenään. Tämä johtuu siitä että Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi toimivat alusta asti projektin johtajina ja vetäjinä. Historiallisesti parhaidenkin tekijäyhdistelmien kokoelmaelokuvat ovat olleet yhtenäisyyden sijaan irrallisia tarinoita ja kohtauksia kun taas Tottumiskysymys toimii parhaiten kokonaisuutena.

Episodielokuvalle epätyypillisesti projektin muoto herättää oivalluksen myös laajemmasta sosiaalisesta kysymyksestä. Erikseen katsottuna Yksittäistapaus-lyhytelokuvat tarjoavat anekdoottimaisia kommentteja ja havaintoja arkielämän ongelmiin. Yhdistettynä yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi ne ovat vahvempia ja osoittavat kuinka ”yksittäistapaukset” ovat osa laajempaa yhteiskunnallista ongelmaa, johon on aikaisemmin vain pitänyt tyytyä. Kuten Metoo-kampanja osoitti, yksi ääni ohitetaan helposti poikkeuksena, mutta moniäänistä kuoroa on mahdoton jättää huomiotta.

Parhaan elokuvan Jussi-ehdokkuuden lisäksi teos sai historialliset ehdokkuudet tekijäryhmälle parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta.

– Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2020