NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO (2020)


Näkemiin Neuvostoliitto on lyhytelokuvillaan kansainvälisesti kunnostautuneen Lauri Randlan debyytti pitkän elokuvan saralla. Inkerinsuomalainen Tarkkisen perhe elää Neuvosto-Viron viimeisiä hetkiä. Kasvukipujen, mutta myös ensirakkauden iässä olevan Johanneksen äiti suuntautuu länteen, kun taas isoäiti pitää vanhaa järjestelmää parempana.
***
Suomalaisten ja virolaisten yhteisprojekti, Lauri Randlan ohjaama ja käsikirjoittama Näkemiin Neuvostoliitto satirisoi monikansallisen ”sosialistisen” imperiumin viimeisiä vuosia Suomenlahden takana huumoripitoisesti, mutta järjestelmän puutteet ja viat herpaantumattomasti mielessä pitäen.
Näkemiin Neuvostoliitto avaa ”ikkunan ajanjaksoon, jolloin Moskvitš-autot, neuvostonuket ja krokotiili Gena kumppaneineen alkoivat saada haastajia rajan yli kulkeutuvista suklaatikkareista, barbeista ja banaaneista sekä Suomen television ohjelmista ja mainoksista, joita Virossa katsottiin satelliittiantennien avulla”, kuten Wikipediassa oivaltavasti asetelma tiivistetään. Kyse on tietysti myös totalitaristisen järjestelmän ja kansalaisten välisestä kissanhännänvedosta, joka voi saada traagisia mittasuhteita riidan koosta ja todellisesta merkityksestä lähes riippumatta.
Elokuva kertoo nuoren Johanneksen inkeriläisestä perheestä Neuvosto-Virossa: vapaamielinen opiskelijaäiti on jo liberalisoitunut, selvästi kallellaan länteen, kun taas isoäiti haluaa kasvattaa pojasta kunnon neuvostokansalaisen perinteisin keinoin.
Omaperäinen perhe natisee liitoksissaan ja Viro kipuilee uuden itsenäistymisen syntytuskissa ja myös Johanneksella on oma kasvun paikkansa teini-iän saapuessa elämään. Äidin lähtö Suomeen, joka edellytti korruptiota, kuten moni muukin asia myös kaverusten kesken, ja jo synnytyslaitoksella avautuva ensirakkaus tsetseenitaustaiseen tyttöön mullistavat nuoren pojan elämän.
Varsin viihdyttävää elokuvaa kuvattiin Sillamäessä ja Tallinnassa. Tärkeä yksityiskohta on sekin, että elokuvassa puhutaan katoamisvaarassa olevaa inkerinsuomea
– Jari Sedergren 2021