SAMURAI REINCARNATION (1981)

Kinji Fukasakun maaginen täysosuma Samurai Reincarnation saa Pohjoismaiden teatteriensi-iltansa Ruotsista löytyneen upean arkistokopion voimalla. Ninjamystiikan uranuurtajan Futaro Yamadan kirjan filmatisointi yhdistää historian henkilöitä, villiä kauhukuvastoa ja Toei-studion taattua epookkityyliä. Kun kristittyjen kansannousu tukahdutetaan verisesti, kapinallinen Shiro Amakusa myy sielunsa pahan voimille ja kokoaa Miyamoto Musashin ja muiden mahtavien samuraiden haamuista kuolleiden kostajien armeijan. Toimintaguru Sonny Chiba, nuori leijona Hiroyuki Sanada, jäätävä Tomisaburo Wakayama (Shogun Assassin), perusjärkäle Tetsuro Tamba ja rocktähti Kenji Sawada takaavat karisman.
***
Samuraielokuvien karu ja pelkistetty maailma sai 1970-luvun lopulla lisää väriä, vauhtia ja mielikuvitusta Toei-studion näyttävistä tuotannoista. Muinaiseen Japaniin sijoittuvien tarinoiden keskeiset hahmot olivat usein salaperäisiä ninjasotureita huimine temppuineen ja erikoisaseineen. Ninjutsu-tähdiksi nousivat näyttelijä ja taistelukoreografi Shinichi ”Sonny” Chiba sekä hänen kaksi nuorta oppilastaan, Japan Action Club -stuntkoulun priimukset Etsuko ”Sue” Shihomi ja Hiroyuki ”Henry” Sanada. Toei ei juuri tavoitellut ulkomaisia yleisöjä, mutta sen rakentama trendi osoittautui kansainvälisesti äärimmäisen vetovoimaiseksi. Pian markkinoille alkoi ilmaantua myös länsimaisia ninjaseikkailuja ja muinainen Japani katosi genren yhtälöstä.
Vaikka Toei-epiikka on kaukana paikkansapitävästä historiasta, elokuvien hahmokaartit ovat täynnä oikeita historian henkilöitä. Futaro Yamadan romaaniin perustuva Samurai Reincarnation on kristittyjen kapinaliikettä 1600-luvulla johtaneen uskonsoturi Shiro Amakusan ympärille kuviteltu tunnelmallinen kauhufantasia. Kansannousun verisen tukahduttamisen jälkeen karismaattinen johtaja myy sielunsa Paholaiselle ja pääsee johtamaan yliluonnollisten kostajien armeijaa.
Kinji Fukasakun ohjaus on roolituksensa kautta eräänlaista jatkoa saman ohjaajan realistiselle toimintadraamalle Shogunin samurai (Yagyu ichiroku no imbo, 1978), sillä Chiba nähdään molemmissa elokuvissa yksisilmäisen Jubei Yagyun roolissa ja Sanada nuorukaisena Igan maakunnasta, joka on ninjutsun alkukehdon maineessa. Rocktähti Kenji Sawada esittää Shiro Amakusaa.
Länsimaissa niukasti nähty Samurai Reincarnation oli Japanissa yleisömenestys ja kannusti studion, Chiban ja Sanadan tekemään lisää toiminnallisia periodifantasioita. Lyyrinen ja surumielinen Shogunin ninja (Iga ninpocho, 1982) perustui Samurai Reincarnationin tavoin Futaro Yamadan romaaniin. Fukasakun ohjaama Legend of Eight Samurai (Satomi hakken-den, 1983) kosiskeli nuorempaa yleisöä siirappisella romantiikalla ja popballadeilla.
1980-luvun ninjavuosien jälkeen Hiroyuki Sanada on jatkanut uraansa varsin monipuolisissa ja kansainvälisissä merkeissä: etappeihin kuuluvat psykologiset Ringu-kauhuelokuvat, palkittu Twilight Samurai -draama (Tasogare seibei, 2002), Kuningas Learin hovinarrin rooli Lontoon Royal Shakespeare Companyn näyttämöllä sekä Marvel-supersankarielokuvat Wolverine (2013) ja Avengers: Endgame (2019).
Shinichi Chiballa on vähemmän huippurooleja kuin oppipojallaan, mutta vahvempi retrohenkisen kulttihahmon status, jonka sinetöi miekantakoja Hattori Hanzon rooli Quentin Tarantinon nostalgisessa Kill Bill -irrottelussa (2003). Kinji Fukasakun muistolle omistettu Kill Bill siteeraa dialogissaan Samurai Reincarnationin uhmakasta sodanjulistusta.
– Lauri Lehtinen 24.7.2019