TEX AVERY 3: POLIITTISTA JA EPÄKORREKTIA

Ohjaaja
Tex Avery
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Screwball Football (1939), Tortoise Beats Hare (1941), Blitz Wolf (1942), Red Hot Riding Hood (1943), Little Rural Riding Hood (1949), Car of Tomorrow (1952), Little Johnny Jet (1952), The Flea Circus (1953), Magical Maestro (1951), Half-Pint Pygmy (1947) • alustus Petteri Kalliomäki

South Parkissa ei ole nähty mitään, mitä Avery ei olisi tehnyt jo 1940-luvulla. Kolmas näytös retostelee seksillä, stereotypioilla ynnä holtittomilla itsemurhilla, terveellä antifasismilla maustettuna. Monet teokset ovat kiertäneet täyden ympyrän: alkuperäinen sensuuriklassikko Red Hot Riding Hood saattoi näyttää jossain vaiheessa kesyltäkin, mutta #metoo-aikakausi on tehnyt siitä uudelleen arvelluttavan.

Näytöksen elokuvat:
Blitz Wolf (1942)
The Heckling Hare (1941)
Red Hot Riding Hood (1943)
Little Rural Riding Hood 81949)
The Hick Chick (1946)
Car of Tomorrow (1952)
Little Johnny Jet (1952)
The Flea Circus (1953)
Magical Maestro (1951)
Half-Pint Pygmy (1947)

***

Blitz Wolf

”Tämä tarina ei ole fiktiivinen. Kaikki yhtäläisyydet tämän suden ja tuon (#&¤@:n) törpön Hitlerin välillä ovat puhtaasti tarkoituksellisia.” Kolmesta pienestä possusta kaksi on huolettomia veljeksiä, jotka uskovat Adolf Suden hyökkäämättömyyssopimuksiin. Kolmas possuveli, kersantti, ei usko ja varustautuu. Ja sitten sota jo alkaakin ja Adolf susi puhkuu ja puhaltaa mekanisoituine laitteineen porsaiden kotitalojen ovella.

The Heckling Hare

Tex Avery käytti myös nimeä Fred Avery, joka juonsi tietysti hänen ristimänimestään Frederick. Yksi Averyn hahmoista 1930-luvulta lähtien oli tuottaja Leon Schlesingerin ohjauksessa valmistettu Väiski Vemmelsääri. Averyn tutut keinot olivat siinäkin käytössä. Metsästyskoira jahtaa jänistä, joka osaa älyllisen ylivoimansa turvin ottaa uhkaavimmatkin tilanteet rauhallisesti porkkanaa purren. Mutta jahtia käydään maalla (ja maan alla), meressä ja ilmassa.

Red Hot Riding Hood

Paha susi, Punahilkka ja isoäiti esittävät sadun uudella tavalla: heistä tulee playboy, yökerhotähti ja hopeahapsinen seksipommi. Sotilaiden suosikkielokuvasta sensuroitiin loppu, suden haulikkohäät mummun kanssa, tuloksena kolme pikku sutta.

Little Rural Riding Hood

Kaupunkilaisserkku houkuttelee nuorten Punahilkkojen pyydystämisestä kiinnostuneen Maalaissuden urbaanien yökerhojen paremmille apajille.

The Hick Chick

Charles Boyer -karikatyyri varastaa Katharine Hepburn -karikatyyrin Red Skelton -karikatyyriltä lupaamalla tälle enemmän vaatteita kuin mistä hän on koskaan uneksinutkaan ja panemalla tämän töihin pesulaan.

Car of Tomorrow

Tex Avery joukkoineen esittää omat hulvattomat versionsa vuoden 1952 autonäyttelyn  uusista malleista.

Little Johnny Jet

John on Ranskan väreissä lentävä lentopommittaja B-29. Vanhalle ja unohdetulle sotaveteraanille ei ole enää töitä millään lentokentällä. Mitä John voi tehdä, varsinkin kun perheeseen on tulossa uusi propelli? Mutta hirvitys, uudella lentolaitteella ei olekaan propellia, vaan suihkumoottori! Ja pian ilmavoimat järjestävät maailmanympärys-lentokilpailut.

The Flea Circus

Pepiton koko kirppuseurue karkaa sirkuksesta lyöttäytyäkseen koiran seuraan.

The Magical Maestro

Hylätty taikuri kostaa esiintyjälle kutsumattomilla kaniineilla ja muuttamalla tämän ballerinaksi, intiaaniksi, laulavaksi lehmipojaksi ja Carmen Mirandaksi.

Half-Pint Pygmy

Kaksi hölmöä koiraa Afrikan kääpiökansojen jäljillä. Tyhmää tarinaa höystävät oudot hahmot kuten tienviittana toimiva mustekala, loputtoman pitkä kirahvi jolla ei ole päätä lainkaan mutta kylläkin kaksi ruumista sekä laukkuna toimiva krokotiili.

– Antti Alanen ja Jari Sedergren (2019)