METSURIN TARINA (2022)

The Woodcutter Story
Ohjaaja
Mikko Myllylahti
Henkilöt
Jarkko Lahti, Hannu-Pekka Björkman, Iivo Tuuri
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
101 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Vieraina tuottaja Emilia Haukka ja kuvaaja Arsen Sarkisiants * yhteistyössä SELO ry
Ikäraja

Hyväntahtoinen mies menettää hetkessä vaimonsa, talonsa ja parhaan ystävänsä, mutta ei optimismiaan. Cannesin elokuvajuhlilla palkittu draama tarjoaa rutikuivaa huumoria, absurdeja käänteitä ja mystisiä näkyjä pienellä suomalaisella paikkakunnalla.

Tekijäkeskustelun vieraina ovat tuottaja Emilia Haukka ja kuvaaja Arsen Sarkisiants. Keskustelussa kuullaan mm. mikä valtavirrasta poikkeavassa maagista realismia tavoittavassa tyylissä vetosi tuottajaan. Entä millaista oli tehdä suomalaisille tuttuun pikkukaupunkikuvastoon sijoittuvaa elokuvaa kansainvälisten rahoittajien kanssa?

***

Metsurin tarina on Mikko Myllylahden pitkä esikoiselokuva ohjaajana. Musta komedia herätti ainakin jonkin verran hämmennystä kriitikkokunnassa: osa löysi teoksesta yhtymäkohtia lakonisen replikoinnin Aki Kaurismäkeen, mielikuvamestari David Lynchiin, kamerankäyttäjä Stanley Kubrickiin ja symbolisti Andrei Tarkovskiin, toiset taas muistuttivat ohjaajan omaa puhetta esikuvastaan tarkkanäköisestä Robert Bressonista. Olipa niin tai näin, esikuvat eivät ole aivan pieniä, saappaat ovat suuret.

Myllykoski on itse puhunut arktisesta hysteriasta, joka sekin voi olla monia eri asioita. Marko Tapion romaani oli oma lukunsa Suomen kirjallisuuden historiassa, Maria Antoinette Czaplickan ehdottama teoria vuodelta 1914 taas liittyy shamanismin alkuperään: se syntyisi lopulta arktisen kylmyyden, pimeyden ja nälän yms. puutteiden aiheuttamasta henkisestä tasapainottomuudesta ja siihen liittyvistä hysteerisistä ilmiöistä. Pohjoisen ihmisellä on tämän mukaan oma tapansa reagoida hysteriaa muistuttavalla tavalla ahdistaviin tai jokapäiväisestä rutiinista yllättävästi poikkeaviin asioihin.

Metsurin tarinan päähenkilö Pepe kokee näitä poikkeavia tapahtumia kuin Voltairen Candide ikään. Hän menettää työpaikkansa, äitinsä, vaimonsa ja talonsa. Noin aluksi. Itse asiassa koko kylä alkaa pohdiskella elämänmenoaan, kun työtä ja leipää takaava saha menee nurin. Pullo ja kirves on monen ratkaisu, toiset lähtevät muualle.

Maailma, joka myös näkyy valkokankaalla, on konkreettinen, monille meistä maalta paenneille rakas, raskas ja tuttu. Metsurin tarinaa on kuvattu muun muassa Kuusamon ja Puolangan alueella mistä harmaan sävyjä ei puutu. Pepe on kuitenkin toista maata, hän uskoo parempaan huomiseen ja on siten parantumaton optimisti, ei mielensäpahoittaja, mutta se ei suinkaan vähennä vastoinkäymisten määrää…

–  Jari Sedergren 2022