ESPOO CINÉ: BLIND SPOT (2018)

Blindsone
Ohjaaja
Tuva Novotny
Henkilöt
Pia Tjelta, Oddgeir Thune, Anders Baasmo Christiansen
Maa
Norja
Tekstitys
English subtitles
Kesto
98 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Espoo Cinén ennakkonäytös
Ikäraja

Äiti kamppailee ymmärtääkseen tyttärensä kriisiä, joka koskettaa yllättäen koko perhettä. Perhetragedian tapahtumista seurataan elokuvassa reaaliajassa, taidokkaasti yhdellä otolla kuvattuna.

***

Norjalaisen näyttelijä-ohjaaja Tuva Novotnyn debyytti Blind Spot kuvaa jokaisen vanhemman painajaista. Läpi elokuvan kestävällä yhtäjaksoisella kuvalla Novotny seuraa esiteini Tean (Nora Mathea  Øien) matkaa käsipalloharjoituksista kotiin, jonne päästyään hän hyppää ikkunasta ulos. Loput elokuvasta kamera myötäelää äidin (Pia Tjelta) ja isän (Anders Baasmo Christiansen) kanssa.

Muun muassa Borg/McEnroe (2017) ja Annihilation (2018) elokuvista tunnetun näyttelijän debyytti on vavisuttava tarina ilman turhia krumeluureja. Novotny kuvaa esiteinien ystävyyttä ja tyttöjen välisiä suhteita ihailtavan aidosti. Arkisuus tuo pitkään kuvaan ja kerrontatyylin valintaan tarvittavaa keveyttä. Tea harrastaa käsipalloa ja puhuu matematiikan tehtävistä luokkatoverinsa kanssa. He kävelevät koulusta kotiin ja hyvästelevät. Kotona iltapalavoileivän, tosi-TV-sarjojen ja Ikea-lamppujen miljöössä hän hyppää ikkunasta. Sokeana hetkenä kaikki muuttuu.

Päähenkilön vaihdos 25 minuutin kohdalla asettaa elokuvan ja sen päähenkilöt samaan jatkumoon kuin Mia Hansen-Løven Le Père de mes enfants (2009) ja Sofokleen Ajax-näytelmä. Ensimmäisessä elokuvatuottaja, suurten tuotannollisten paineiden alla tappaa itsensä ja jättää vaimonsa hoitamaan surun jälkipyykkiä. Kreikkalaisessa tragediassa soturi Ajax kärsii mielenhäiriöstä, joka nykyään luokiteltaisiin post-traumaattiseksi stressihäiriöksi ja tekee itsemurhan. Nyt keskiössä on norjalainen uusioperhe ja nuoren masennus.

Pitkille kuville perustuvat elokuvat ovat vaarallista nuorallatanssia. Yhdelle yhtäjaksoiselle kamera-ajolle rakentuva elokuva on aina riski ja haaste, sekä tekijöille että yleisölle. Schipperin Victoria (2015) ja Sokurovin Russian Ark (2002) onnistuivat nivomaan tekniseen haasteen ja tyylivalinnan sopimaan elokuvan tematiikkaan ja aiheeseen. Samoin kuin toisen norjalaisen elokuvaohjaajan Erik Poppen Utøyan terroristihyökkäystä käsittelevän Utøya: July 22 (2018). Blind Spotin traumaattisen tapahtuman ja reaaliajan käsitteleminen yhdellä kuvalla on perusteltua.

Pitkän kuvan metodilla tekijät ovat halunneet esittää tilanteen missä kaikki näytetään, mutta jotain jää näkemättä. Katsojan on samaistuttava äidin hämmennykseen. Masennuksen ja itsemurhien jälkiaalloissa ulkopuoliset herkästi osoittavat sormella vanhempia ja läheisiä. Novotny esitellee 25 minuutin pitkällä otoksella normaalin ja tasapainoisen tytön, mutta silti jotain on jäänyt sekä äidiltä, katsojalta että terveydenhuollon ammattilaisilta huomaamatta.

Tuva Novotny voitti CPH PiX -festivaaleilla New Talent Grand Prix -palkinnon ja Pia Tjelta San Sebastianin elokuvajuhlilla parhaan näyttelijän palkinnon.

– Otto Kylmälä 2019