FERAT VAMPIRE (1982)

Upírz Feratu
Ohjaaja
Juraj Herz
Henkilöt
Jiří Menzel, Dagmar Havlová, Jana Brezková
Maa
Tšekkoslovakia
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Ambulanssilääkäri Marek on tyrmistynyt, kun hänen rakas sairaanhoitajansa Mima on houkuteltu ralliauto Feratin tallin kuskiksi. Kun Marek saa selville, että Feratin uuden auton polttoaineena on kuljettajan oma veri, hän päättää vapauttaa Miman inhan korporaation kynsistä.

***

Juraj Herzin vuoden 1981 kauhuelokuva Upírz Feratu (suom. Vampyyri Ferat) viittaa nimellään jo mykkäajoilta tuttuun klassikkoon Nosferatuun (kuten itse asiassa myös naisuhrien etunimet), mutta ei suinkaan ole uusi lämmitelmä vanhasta aiheesta vaan kokonaan uusi viritys, joka perustui Josef Nesvadban novelliin ”Upír po dvaeti letech”. Käsikirjoittajina toimivat ohjaaja Herz ja Jan Fleischer.

Jiří Menzelin näyttelemä tohtori Marek huomaa kauhukseen, että hänen rakastamansa sairaanhoitaja Mima (Dagmar Havlová) allekirjoittaa sopimuksen, joka tekee tästä rallikuskin. Tilannetta pahentavat huhut, jonka mukaan (länsisaksalaisten valmistaman) Feratin urheiluautot eivät käytä polttoaineenaan bensiiniä vaan ihmisverta.

Elokuvan Ferat-autot olivat todellisuudessa prototyyppi Skoda-Auton tehtailta (minkä saattaa arvata auton kylkeen liimatuista mainoksistakin), tyyppimerkiltään Škoda 110 Super Sport. Tyyppiä ei koskaan julkistettu myyntiin, mutta elokuvan ansiota on se että malli tunnetaan nykyään lempinimellä Škoda Super Sport “Ferat Vampir RSR”. Valkeaksi maalattuna samalla autolla on pieni rooli myös Jindřích Polákin scifi-filmissä Tomorrow I’ll Wake Up and Scald Myself with Tea (Zítra vstanu a opařím se čajem, Tsekkoslovakia 1977). Elokuvan todennäköiset rallikohtaukset ovat otoksia Skodan vuotuisesta rallikilpailuista elokuvan tekovuonna.

Upírz Feratu näytti aikansa Tsekkoslovakiassa melkoisesti erilaiselta, sillä alastomuuskohtaukset, ”provokatiiviset läntiset elementit”, verenroiskeet ja kuvat Feratin sisuskaluista oli sikäläisistä filmikopioista sensuroitu pois. Kulutuskulttuurin kritiikkinä se ehkä toimi vielä näidenkin leikkausten jälkeen.

– Jari Sedergren 2019