EDEN (2020)

Ohjaaja
Ulla Heikkilä
Henkilöt
Aamu Milonoff, Linnea Skog, Bruno Baer
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Ikäraja
K7
Kesto
93 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
vieraana Ulla Heikkilä * yhteistyössä SELO ry

Eden on Ulla Heikkilän ohjaama ja käsikirjoittama nuorisoelokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat rippileirille. Aikuistuminen, vapaus ja suuret tunteet ovat pelissä, kun nuoret ja rippipappi Tiina etsivät teitään innokkuuden ja velvollisuuksien välisessä maastossa. Nuorten näyttelijöiden suoritukset ovat loistavia.

***

Eden on Ulla Heikkilän ohjaama ja käsikirjoittama draamaelokuva aikuistumisesta, vapaudesta ja suurista tunteista. Kesällä järjestettävä viikon rippileiri keskellä kauneinta suomalaista luontoa kerää yhteen joukon nuoria. Mukana ovat intellektuaalisesti vahva epäilijä, itsevarma Aliisa (Aamu Milonoff), ryhmän keskipisteeksi aina nouseva ronski Jenna (Linnea Skog) ja se hiljainen, herkkä runopoika Panu (Bruno Baer), jotka joutuvat kohtaamaan omat ristiriitaiset tuntemuksensa ja nousemaan sekä toisiaan että koko järjestelmää vastaan. Uskonnon metafyysisellä pohdiskelulla ja erilaisten uskonnollisten, ei välttämättä edes katsojalle tuttujen rituaalien esittelyillä, on vakaa sijansa elokuvassa.

Nuoria kaitsee innokas, itsekin nuori pappi Tiina (Satu Tuuli Karhu), joka kaikin keinoin pyrkii saamaan leiriläiset mukaan yhteiseen innostukseen. Mutta se vaatii yhteisiä sääntöjä, eikä se ole helppo nakki omapäisten nuorten keskellä. Kuka määrää, kehen ja mihin pitäisi uskoa. Ja miten ne ihmissuhteet sitten oikein kehittyvätkään. Sitten kun välttämättömät ihastumiset eivät osu kohdalleen, syntyy vihastumisia. Onko lopussa mahdollista nähdä kaikki uusin silmin?

Eden on ohjaajansa Ulla Heikkilän ensimmäinen pitkä elokuva, mutta tuottaja Miia Haavistolla on kokemusta sitäkin enemmän (Tom of Finland, Tuntematon sotilas). Monilla nuorilla näyttelijöillä on kokemusta pitkistä elokuvista, joka varmasti auttaa onnistumisessa.

Eden on kesäelokuva, jossa luonto ötököitä myöten ja taivas siivellisineen näyttää upealta. Kuvaus Kirkkonummella Espoon seurakuntayhtymän kurssikeskuksessa Hvittorpissa kesä-heinäkuussa 2019 on Pietari Peltolan.

– Jari Sedergren 2020