A RUSSIAN YOUTH (2019)

Malchik russkij
Ohjaaja
Aleksandr Zolotuhin
Henkilöt
Mihail Buturlov, Filipp Djatškov, Sergei Gontšarenko
Maa
Venäjä
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
72 min
Teemat
Ikäraja

Sodan luonne on universaali kaikkialla maailmassa, mutta kärsimys on yksilöllistä. Nuori sotilas sokeutuu kaasuiskussa ensimmäisen maailmansodan taisteluissa, mutta jää silti rintamalle. Värit ovat haalistuneita kuin vanhoissa valokuvissa. Rahmaninovin kolmas pianokonsertto täydentää kuvia dokumentaarisena orkesteritaltiointina.

***

Ensimmäinen maailmansota toi mukanaan monia koettelemuksia venäläisille itse asiassa vain yhden tai kahden sukupolven aikana: vallankumouksen, sisällissodan, nälänhädän, poliittisen repression ja lopulta toisen maailmansodan. Mitä kaikkea ihmisen piti kestää selvitäkseen kaikesta tästä? Mitä he ajattelivat ja tunsivat?

Aleksandr Zolotuhinin ensimmäisessä pitkässä elokuvassa ensimmäinen maailmansota on täydessä voimassaan itärintamalla vuonna 1916. Nuori, vain 15-vuotias maalaispoika Aleksei on ilmoittautunut armeijaan vapaaehtoisena – itse asiassa naiivin odotuksen vallassa kuuluisuudesta ja rinnassa kilisevistä mitaleista – mutta sokeutuu heti ensimmäisessä taistelussa, kun keisarillisen Saksan sotilaat käyttävät sinappikaasua, ja Aleksein suoja pettää. Aleksei ei ehkä selviäisi hysteerisen käytöksensä vuoksi ellei hän saisi suojelua toiselta sotilaalta Nazarkalta.

Sokeutuminen ei estä sotimisen jatkoa – hän kelpaa kuulovartioon, jossa jättimäisen kuulolaitteen avulla yritetään havaita vihollisen lentoase mahdollisimman aikaisin.

Katsojan kuuloa herkistetään myös tekniikalla, joka siirtää katsojan huomion musiikkiin ja sitä esittävään orkesteriin: Sergei Rahmaninovin “Piano Concerto No. 3 Op. 30” ja “Symphonic Dances Op. 45” katkaisevat sotimisen vähän väliä. Kumpikaan kappaleista ei viittaa ensimmäiseen maailmansotaan.

Kuvaaja Avrat Yamilov siirtää digitaalisen värimaailmansa Technicolorin 1940- ja 1950-lukujen maailmaan kiinnostavalla tavalla. Elokuvan luovana tuottajana on toiminut Aleksandr Sokurov, jonka perustaman rahaston toiminta alkaa juuri näin kiinnostavasti.

– Jari Sedergren 2019