THE BREADWINNER (2017)

Ohjaaja
Nora Twomey
Henkilöt
Saara Chaudry, Soma Chhaya, Noorin Gulamgaus
Maa
Irlanti/Kanada/Luxemburg/USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Deborah Ellisin romaaniin perustuva animaatio kertoo sodasta ja toivosta lapsen silmin. 11-vuotiaalla Parvanalla on tarinankertojan lahja. Se tuo rohkeutta Kabulissa kasvavalle tytölle, jonka isä pidätetään. Talibanin hallitsemassa kaupungissa tyttö ei saa näkyä, joten Parvana naamioituu pojaksi voidakseen ansaita perheelleen elannon.

***

Vuosi 2001 Talibanin hallitsemassa Afganistanissa. Yksitoistavuotias Parvana asuu perheensä kanssa yhden huoneen asunnossa Kabulissa. Eräänä päivänä hänen isänsä pidätetään ilman varoitusta, vain koska hän on intellektuelli, jolloin Parvanan äiti jää yksin huolehtimaan kolmesta lapsestaan. Parvanan äiti kapinoi naisille määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa vastaan ja matkustaa läheiseen vankilaan vaatimaan miehensä vapautusta, mutta joutuu lopulta vain mukiloiduksi ja käännytetyksi pois.

Perheen joutuessa nälissään epätoivon partaalle Parvanan on leikattava hiuksensa ja pukeuduttava pojaksi, jotta hän voi uhmata naisten ja tyttöjen ulkonaliikkumiskieltoa ja ryhtyä perheen elättäjäksi. Hän kohtaa Shauzia-nimisen tytön, joka myös pukeutuu samasta syystä pojaksi. Pian Shauzia opettaa Parvanalle kuinka tienata rahaa Kabulin kaduilla.

Deborah Ellisin suosittuun lastenkirjaan perustuva animaatio ei ole vain lapsille tarkoitettu satu. The Breadwinner on kaunis, mutta kursailematon tarina karusta ja lohduttomasta todellisuudessa, missä naiset ja tytöt joutuvat kamppailemaan päivittäin: absurdit säännöt, mielivaltaiset rajoitukset ja demokratian puute vaikeuttavat elämää ja huokuvat ihmisoikeusrikoksia.

Elokuva on autenttinen kuvaus oman tarinan löytämisestä. Se kertoo vaikuttavalla tavalla oman kohtalonsa ja tulevaisuuden hallitsemisesta. Parvanan isä kertoo tarinoita, koska myös Parvanan on opeteltava kertomaan tarinoita. Se kuinka hyvin hallitsee historiaa ja tarinankerrontaa, vaikuttaa siihen kuinka hyvin pystyy välttämään sen haitallista toistamista ja purkautumaan vahingollisten kertomusten kahleista.

Erilaisia 2D-animaatiotekniikoita hyödyntävä The Breadwinner on irlantilaisen Cartoon Saloon -tuotantoyhtiön viimeisin hittielokuva ja lumoavan kaunista jälkeä. Cartoon Saloon on viime vuosina noussut animaatiostudioiden kärkikastiin tuottamalla suosittuja ja palkittuja elokuvia kuten The Secret of Kells (2010) ja Song of the Sea (2015), jotka molemmat olivat Oscar-ehdokkaina vuoden parhaiksi animaatioelokuviksi. Säveltäjäveljekset Jeff ja Mychael Dynna (Oscar-voittaja Piin elämä) vastaavat elokuvan upeasta musiikista. Myös The Breadwinner päätyi lopulta ehdokkaaksi parhaan pitkän animaatioelokuvan Oscar-palkintoon.

– Otto Kylmälä 2019