DEAD OF SUMMER (1970)

Ondata di calore
Ohjaaja
Nelo Risi
Henkilöt
Jean Seberg, Luigi Pistilli, Lilia Nguyen
Maa
Italia/Ranska
Kesto
105 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Filmografian salatuimpiin helmiin lukeutuva, Marokon helleaallossa kytevää angstia, paranoiaa ja seksuaalista turhautumista käsittelevä tunnelmapala elää Sebergin suorituksesta ja tuo mieleen Antonionin merkkiteosten viipyilevän atmosfäärin. Hermoromahduksen partaalla riutuva kiiman ja frigiditeetin dialogi sisältää omakuvan piirteitä.

***

Kun Agadirin alueella Marokossa työskentelevän saksalaisarkkitehdin vaimo Joyce (Jean Seberg) herää yksin pariskunnan asunnossa, televisio näyttää alueella vastikään tapahtuneen vakavan maanjäristyksen tuhoja, jossa on menehtynyt yli 20000 ihmistä. Joycella on tapahtuneesta vain epämääräisiä muistoja.

Olosuhteet ovat rankat: ulkona on paitsi sietämättömän kuuma, myös joka paikkaan tunkeva hiekkamyrsky estää viilentymisen ilmastoinnin pettäessä. Ikkunan takaa miesten katseet vaivaavat – tämä on Sebergin elokuvien toistuva elementti ikävän ohella.

Joyce ei pääse poistumaan maasta, koska lentokoneet on määrätty pysymään maan pinnalla. Joyce alkaa olla sekava myös konsulaatissa käytyään ja kotiin päästyään hän yrittää vietellä nuoren miehen. Lopulta hänet passitetaan sairaalaan.

Paranoia, seksuaalisuus ja itsetuho ovat Sebergin elokuvien toistuvia teemoja – tähän Seberg-elämäkerturi Lauri Timonen löytää verrokkiainesta myös näyttelijättären omasta elämästä.

Komedioistaan tunnetun Dino Risin pikkuveljen Nino Risin ohjaaman elokuvan vertauskohdat sen sijaan löytyivät jo omana aikanaan kahdesta samankaltaisia teemoja käsitelleistä eurooppalaisesta jättiläisohjaajasta, Antonionista ja Bergmanista. Nino Risin voi hyvin sanoa spesialisoituneen järkkyneen mielentilan kuvauksiin.

”Hienostunut trilleri” palkittiin vuoden parhaana San Sebastianin elokuvajuhlilla. Elokuva oli myös Sebergin mielestä yksi hänen parhaistaan.

– Jari Sedergren 2019