KINOKONSERTTI: SHIRAZ – A ROMANCE OF INDIA + SHANKARA (1928)

Shiraz – A Romance of India
Ohjaaja
Franz Osten
Henkilöt
Himansu Rai, Charu Roy, Enakshi Rama-Rau
Maa
Intia/GB/Saksa
Tekstitys
engl. väliplanssit / suom. tekstit
Kesto
105 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
säestää Shankara: Peali Juva (laulu), Kiureli Sammallahti (laulu, käsiharmoni), Lari Aaltonen (sitar), Sami Rönkä (tabla, dholak, dholki) • liput 15 € / 12 € (klubikortilla) / 6 € (alle 12 v.)

Ensimmäinen Intiassa kuvattu kokopitkä elokuva kertoo rakkaustarinan Taj Mahalin takana. Sydäntäsärkevän tarinan tapahtumapaikkana toimivat loisteliaat palatsit, joista amerikkalaiset studiot voivat vain uneksia. Säestyksestä vastaa ainutlaatuinen Shankara-yhtye, jonka laulajan Peali Juvan ääni saa paatuneimpienkin elokuvafanien kyyneleet virtaamaan.

***

Ensimmäinen Intiassa, tuhansien intialaisten näyttelijöiden kanssa kuvattu kokopitkä elokuva Shiraz (Taj-Mahal marmoriunelma) kertoo rakkaustarinan Taj Mahalin takaa. Shiraz on elokuvana harvinaisuus; uuden elämän saanut, hienostunut elokuva, joka tehtiin uraauurtavana kansainvälisenä yhteistyönä. Noin sata vuotta sen ensimmäisen Helsingin esityksen jälkeen, isolla kankaalla pääsevät edukseen autenttinen Intia: upeat palatsit ja intialainen arkkitehtuuri ovat jotain sellaista mistä amerikkalaiset ja eurooppalaiset studiot voivat vain uneksia. Merkittävä kansainvälinen yhteistuotanto oli sen karismaattisen tuottajan ja pääosanäyttelijä Himansu Rain idea.

Kun orjakauppiaat sieppaavat ja myyvät Shirazin (Rai) lapsuuden rakastetun Seliman (Enakshi Rama Rau) prinssi Khurramille (Charu Roy), Shiraz seuraa häntä Agraan, pyrkien suojelemaan häntä. Selima hurmaa ruhtinaskunnan, mutta löytää katkeran kilpailijan Daliasta (Seeta Devi), joka on prinssin kunnianhimoinen suosikki haaremistaan, sillä välin kun Shiraz tarkkailee tapahtumia sivusta kärsien.

Himansu Rai oli kotoisin bengalilaisesta perheestä ja opiskeli lakia Lontoossa, missä hän tapasi näytelmäkirjailija Niranjan Palin. Rai päätti perustaa intialaisen elokuvayhtiön, jolla on globaalit kunnianhimoiset tavoitteet. Vuonna 1934, kun ääni alkoi valloittaa markkinoita, hän lopulta perusti yrityksen, josta hän oli jo pitkään unelmoinut, Bombay Talkies. Sitä ennen hän tuotti merkittävän trilogian yhdessä elokuvan saksalaissyntyisen ohjaajan Franz Ostenin kanssa.

Osten aloitti uransa jo ennen ensimmäistä maailmaan sotaan. Hän lähti dokumentaristina Intiaan ja päätyi tekemään siellä pitkän uran ja perustamaan ensimmäisiä elokuvastudiota Bombayhin. Osten oli saksalaisen Emelka studioiden johtajan veli, joiden kanssa syntyi intialais-saksalais-brittiläinen yhteistuotantosopimus. Osten ohjasi sopimuksen kolme ensimmäistä elokuvaa, jotka muodostavat omanalaisensa trilogian: The Light of Asia (Prem Sanyas, 1925), Shiraz ja A Throw of the Dice (Prapancha Pash,1929). Hän jatkoi työskentelyä Rain kanssa Bombay Talkiesissa 1930-luvulle.

British Instructional Films toi projektiin mukaan useita avainhenkilöitä. Henry Harris merkittiin toiseksi kameramieheksi Emil Schünemannin rinnalle. Ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka he jakoivat työn, mutta vaikuttaa todennäköiseltä, että kokeneempi Schünemann (joka oli kuvannut ensimmäisen osan Fritz Langin teoksesta Die Spinnen) olisi ollut päävastuussa. Harris myöhemmin jatkoi uraansa erikoistehosteiden parissa mm. Powell ja Pressburgerin tuotannoissa A Matter of Life and Death (1946) ja I Know Where I’m Going! (1945).

Shirazin restaurointi perustuu elokuvan ainoaan jäljellä jääneeseen brittiversioon; Saksalainen ja intialainen versio näyttävät kadonneen.

-Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2019