SING-ALONG: MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN (2018)

Ohjaaja
Ol Parker
Henkilöt
Lily James, Meryl Streep, Amanda Seyfried
Maa
GB/USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text • sing-along-tekstitys
Kesto
114 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
liput 9 € / 7 € (klubikortilla) / 4 € (alle 12-v.) • maks. 5 kpl/asiakas
Ikäraja

Rakastetun Abba-musikaalin Mamma Mia! (2008) jatko-osassa ensimmäisestä elokuvasta tuttu mieskolmikko saapuu nuoruudenheilansa tyttären Sophien kunnostaman hotellin avajaisiin muistelemaan tämän äidin, Donnan, villiä nuoruutta. Here We Go Again! oli vuoden 2018 katsotuin elokuva Suomessa.

***

Mamma Mia (2008) osoittautui melkoiseksi menestykseksi, joten ainoa yllätys oli, että jatko-osaa piti odotella peräti kymmenen vuotta. Ol Parkerin ohjaama Mamma Mia! Here We Go Again (2018) on kirjoitettu suoraan elokuvaksi, mutta turvaa tarinassaan tietysti monin tavoin Catherine Johnsonin alkuperäismusikaaliin. Mukana kehittelyssä on ollut myös Richard Curtis – mies esimerkiksi Notting Hillin takana.

Jatko-osassa päähenkilö on Sophie, nyt raskaana oleva äidistään utelias aikuinen nainen, joka on ottanut hoitaakseen äitinsä Donnan omistaman hotellin Kalokairin saarella. Uusia avajaisia järjestettäessä äidin tarina tulee esille uusin silmin, mitä elokuvan rakenteessa alleviivataan takaumilla menneisyyteen. Uudet nuoret näyttelijät korvaavat tällöin alkuperäisteoksesta tutut ihmiset. Mukaan on kirjoitettu myös uusia hahmoja, joita esittävät tunnetut näyttelijät ja musiikkitähdet kuten Andy Garcia ja Cher.

Ensimmäisessä osassa arvuuteltiin, kuka Donnan kolmesta nuoruudenrakastetusta on samalla myös Sophien isä. Jatko-osa liikkuu samoilla vesillä, mutta käy suhdepeliä läpi vielä tarkemmin, kuitenkin sallittu-luokituksen puitteissa. Seksi on läsnä koko ajan, mutta se ei hyppää valkokankaalta silmille.

Koko perheen leffoista – tosin tässä pitäisi ehkä puhua paremminkin äiti-tytär -elokuvista – tutut teemat ovat läsnä jälleen kerran: tarinan ydinsanat voivat olla ystävyys, perhe, luottamus ja itseluottamus. Kaiken kaikkiaan elokuvan henki on kannustava ja rohkaisee ymmärtämään erilaisia tilanteita ja maailmaa yleisemminkin.

Musiikki on tietysti Abban heiniä: Benny Andersson ja Björn Ulvaeus olivat myös musiikin vastaavina tuottajina. Laulu- ja tanssikohtauksia – mukana myös tanssi pyörätuolissa – ovat runsaat, mukana sekä tuttuja hittejä että hieman tuntemattomampiakin virityksiä.

– Jari Sedergren 2019

Mukana kappaleet:

”When I Kissed the Teacher” levyltä Arrival (1976) – Donna nuorena ja Dynamot, varakansleri
”One of Us” levyltä The Visitors (1981) – Sophie, Sky
”Waterloo” levyltä Waterloo (1974) – Harry nuorena, Donna nuorena
”Why Did It Have to Be Me?” levyltä Arrival (1976) – Bill nuorena, Donna nuorena, Harry nuorena
”I Have a Dream” levyltä Voulez-Vous (1979) – Donna nuorena
”Kisses of Fire” levyltä Voulez-Vous (1979) – Lazaros
”Andante, Andante” levyltä Super Trouper (1980) – Donna nuorena
”The Name of the Game” levyltä ABBA: The Album (1977) – Donna nuorena
”Knowing Me, Knowing You” levyltä Arrival (1976) – Donna nuorena, Sam nuorena
”Mamma Mia” levyltä ABBA (1975) – Donna nuorena ja Dynamot
”Angel Eyes” levyltä Voulez-Vous (1979) – Rosie, Tanya, Sophie
”Dancing Queen” levyltä Arrival (1976) – Sophie, Rosie, Tanya, Sam, Bill ja Harry
”I’ve Been Waiting for You” levyltä ABBA (1975) – Sophie, Rosie, Tanya
”Fernando” levyltä Arrival (1976) – Ruby, Fernando
”My Love, My Life” levyltä Arrival (1976) – Donna, Sophie
”Super Trouper” levyltä Super Trouper (1980) – Ruby, Donna, Rosie, Tanya, Sophie, Sky, Sam, Bill, Harry, Fernando, Donna nuorena, Rosie nuorena, Tanya nuorena, Bill nuorena, Sam nuorena, Harry nuorena