MIDSOMMAR – LOPUTON YÖ (2019)

Midsommar
Ohjaaja
Ari Aster
Henkilöt
Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter
Maa
Ruotsi/USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
147 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
double bill -lippu 13 € / 10 € (klubikortilla)
Ikäraja

Joukko amerikkalaisopiskelijoita matkustaa Ruotsiin mittumaarikarkeloihin, mutta heitä vastaanottamassa on vaarallinen pakanallinen kultti. Ystävyydet ja ihmissuhteet joutuvat koetukselle ruotsalaisten omituisissa ja kauhistuttavissa rituaaleissa. Nuoren ohjaajalupauksen Ari Asterin toinen pitkä elokuva on mustalla huumorilla ja psykedelialla höystetty kauhutrippi.

***

Kauhuelokuvien alagenrejä on runsaasti, mutta Ari Asterin Midsommar on määritelty folkkauhuelokuvaksi. Folk-piirteitä elokuvassa onkin runsaasti unenkaltaisessa, idyllisessä ympäristössä. 

Kunnianhimoinen Aster sai jo ensimmäisestä elokuvastaan Hereditary varsin kiitettäviä arvioita ohjaajan tekniikastaan, eikä uusinkaan ohjaus petä. Myös Pawel Pogorzelskin kameratyöskentely on arvioitu loisteliaaksi. Toki kokonaisuuteen vaikuttaa nykykauhulle tyypillinen tekninen armeija satoine erikoistyöntekijöineen.

Amerikkalaispari Dani ja Christian ovat eroamassa nuoresta iästään huolimatta. Yhdessä heitä pitää perhetragedia, mitä surressa Dani lähtee Christianin ja tämän ystävien kanssa juhannuksen viettoon syrjäiseen ruotsalaiseen kylään. Kylässä järjestetään perinteinen keskikesän juhla, joka saa uusia muotoja, kun maalaisidylli muuttuu muutamalle nuorille osallistujalleen painajaiseksi: ympärivuorokautiseen päivänvaloon saapuu pimeyden maailma…

Psykedeelinen trilleri Hälsinglandista ei päästä pakoon päähenkilöitä tai sen koommin katsojia elokuvateatterissa. Korkeimman ikärajan Yhdysvalloissa välttänyt elokuva osoittautui kassamenestykseksi, sillä 9 miljoonan dollarin budjetti toi kassaan lähes 48 miljoonaa dollaria.

– Jari Sedergren 2020