CERTAIN WOMEN (2016)

Ohjaaja
Kelly Reichardt
Henkilöt
Laura Dern, Kristen Stewart, Michelle Williams
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
107 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Maile Meloyn novellien sovitus tavoittaa hienovaraisesti amerikkalaisen arjen alitajunnan. Eri-ikäisistä ja -taustaisista naisista kertovilla episodeilla Yhdysvalloista piirtyy sydäntä särkevä, harvemmin nähty muotokuva. Naisten syvissä katseissa ammottaa aava meri, jossa kelluviin iloihin, haluihin, pettymyksiin ja pelkoihin katsoja saa sukeltaa.

***

Harvat elokuvantekijät kykenevät loihtimaan hiljaisuudella yhtä vaikuttavaa taidetta kuin Kelly Reichardt (s. 1964). Äänimaisemat kerrostuvat monimutkaisesta luonnon kahinasta, sään tuottamista äänistä ja ihmisten hengittämisestä. Näin myös upeassa, ihastuttavassa triptyykissä ja naisten luonnekuvauksessa Certain Womenissa kerronnalla on samankaltainen piilevä vaikutus. Kokonaisuus rakentuu erillisistä Montanan naisia kuvaavista tarinoista: stressaantuneesta asianajajasta, pesää rakentavasta äidistä sekä karjatilan yksinäisestä. Reichardt seuraa heitä, kunnes heidän maailmansa loksahtavat paikoilleen. Reichardt on kyennyt Certain Womenilla luomaan jälleen kerran kauniin teoksen, jossa on hieno ensemble-näyttelijöiden joukko tulkkeinaan Kristen Stewart, Michelle Williams ja Laura Dern. Tuloksena on yksi tekijänsä rikkaimmista ja hienostuneimmista töistä. Jälleen kerran Reichardt vahvistaa asemansa elokuvan tärkeimpänä Yhdysvaltojen luoteisosan runoilijana.

Kuten monien Reichardtin edellisten elokuvien tapauksissa, on Certain Womenilla juurensa novellimuodossa. Tämä luonnollisesti edistää häntä saamaan ohjauksiinsa irti elämää suurempia tunteita sekä syvempiä kaipauksia arjen tapahtumista. Tällä kertaa kirjallisena inspiraationa on toiminut Montanassa asuva kirjailija Maile Meloy. Hänen löyhästi toisiinsa liittyvää kolme tarinaansa ovat olleet pohjana Reichardtin käsikirjoitukselle. Tarinat ovat nimeltään ”Tome”, ”Native Sandstone” ja Travis B.”. Episodien välillä ei löydy konkreettisia, temaattisia siteitä, vaikka ne kaikki koskettavat yleisiä inhimillisen vieraantumisen ja yksinäisyyden piirteitä. Reichardtin taitavassa käsittelyssä on syntynyt romantisoimaton muotokuva Montanasta, Big Skyn osavaltiosta, jota ympäröivät lumiset vuoret, läheisten tavarajunien äänet sekä ahkerat ihmiset, jotka yrittävät vain pärjätä. Certain Women on kärsivällisesti kerrottu elokuva, joka koostuu havainnollisista siivuista elämää pikemminkin kuin tavallisista juonilinjoista.

Ensimmäinen tarina keskittyy pikkukaupungin lakimieheen Lauraan (Laura Dern), jonka tapaamista erään naimisissa olevan miehen kanssa katsoja seuraa, kun myöhemmin pääpaino siirtyy mutkikkaan lakidraaman ympärille. Toinen kertomuksista esittelee katsojalle Ginan (Michelle Williams), joka on viettänyt tyytymättömänä viikonlopun retkeillen maaseudulla miehensä Ryanin (James Le Gros) ja tyttärensä Guthrien (Sara Rodier) kanssa. Väsyneenä perhe-elämään, hän päättää rakentaa idealisoidun kodin ja yhtenäisyyden symboliksi metsäisen viikonloppumökin. Aviopari vierailee iäkkään miehen luona hankkiakseen hiekkakiveä talonrakentamista varten. Kolmas osio seuraa karjatilallisen (Lily Gladstone) ja kaukaisesta kaupungista kotoisin olevan nuoren asianajajan (Kristen Stewart) suhdetta.

Certain Womenissa Reichardt teki yhteistyötä elokuvaaja Christopher Blauveltin kanssa, jonka kädenjälki näkyy myös aiemmissa Reichardtin luomuksissa Meek’s Cutoff ja Night Moves. Certain Womenissa on läsnä dokumentin aitous yhdistettynä taide-elokuvan hienoihin, mutta ei koskaan liian itsetietoisiin kuviin. Mistään näyttävästä ei ole kysymys, sillä Reichardt on kiinnostunut todellisesta elämästä. Ja vaikka elokuvan kolme pääosanesittäjää ovatkin elokuvatähtiä, he sopivat luontevasti rooleihinsa Montanan työväenluokan ammattilaisina. Certain Women ei suoraan kerro mistään, mikä tekee siitä palkitsevan kokemuksen vaativalle katsojalle. Reichardtin teoksessa voi olla jotain sanottavaa siitä, kuinka miehet eivät kuuntele naisia, kuinka ihmiset jakautuvat luokkaeron mukaan tai kuinka elämä voi koetella kovalla kädellä, olitpa sitten kuka tahansa. Reichardt on Certain Womenilla saanut aikaan jälleen kerran syvällisesti koettavan ja kauniin monitulkintaisen mietiskelyn nykyajan elämästä Amerikan sydänmaan kaukaisimmissa kulmissa.

– Anthony Kaufmanin (Screen Daily), Guy Lodgen (Variety) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 14.11.2023