METSÄJÄTTI (2020)

Ohjaaja
Ville Jankeri
Henkilöt
Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
88 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
1963–2016

Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen menestysromaaniin. Pasi (Jussi Vatanen) saa tehtäväkseen tehostaa synnyinseutunsa vaneritehdasta. Tehtaan kohtalo on hänen käsissään. Pasi tapaa lapsuudenystävänsä, jonka kanssa ratkottavia asioita menneisyydestä ja nykyisyydestä riittää. Mukana on romantiikkaakin perustettavan perheen muodossa.

***

Ville Jankerin ohjaama Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen vuonna 2011 ilmestyneeseen romaaniin. Käsikirjoituksen laati yhdessä ohjaajan kanssa Timo Turunen. Sujuvakielistä suosikkikirjailijaa Nousiaista on filmattu ennenkin, esikoisromaaniin perustuva Vadelmavenepakolainen ilmestyi vuonna 2014. Elokuva ei noudata tarkoin romaanin juonen kulkua ja kertojatkin on supistettu yhteen. Romaanin lukeneillekin on tiedossa yllätyksiä.

Jussi Vatasen upeasti esittämä Pasi on Törmälän tehdaskaupungin oma poika, kasvanut vaneritehtaan suojeluksessa. Päinvastoin kuin moni muu ikätoverinsa, hän hakeutui koulutukseen muualle ja nyt hänestä on tullut hyväpalkkainen helsinkiläinen ekonomi Metsäjätti-konsernissa.

Asiat ovat kohdallaan. Uusi asunto on jo kiikarissa, sillä vaimo Linda odottaa lasta. Sitten Pasi saa komennuksen lapsuuden maisemiin Törmälään. Metsäjätille kuuluva vaneritehdas pitää saneerata kilpailukykyiseksi. Vaikka uuden sanoman kuulijat ovat lapsuuden tuttuja, vuorosanat tulevat suoraan pääkonttorista. Kaikki tietävät, että se tarkoittaa lomautuksia ja todennäköisesti myös irtisanomisia. Pasille tehtävä on vaikea, ei vähiten monille irtisanottaville yhteisten lapsuuden muistojen kanssa.

Elokuvan sävelet määrää talous, mutta tarinana se korostaa ystävyyttä ja ihmissuhteita. Suuryhtiöiden talousmatematiikka saa yhteiskuntakriittisen tuomion – sanoma on myös ajankohtainen, sillä suuryrityksillä ei ole yhteiskuntavastuuta, kuten meille juuri näinä päivinä on opetettu. On ilahduttavaa, että nykyelokuvassa on myös Suomessa havahduttu ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kommentoitu niitä elokuvan keinoin. Se monipuolistaa ja tehostaa elokuvan eri sanomia.

Metsäjätti piipahtaa myös Metallican keikalla. Se oli kirjan ja elokuvan päähenkilöiden nuoruuden ytimessä ja arvata sopii, että unohtumattomat hetket konsertissa sykähdyttävät monia keski-ikäisiä sydämiä.

– Jari Sedergren 2020