DADDY AMIN (1950)

Baba Amin
Ohjaaja
Youssef Chahine
Henkilöt
Hussein Riad, Faten Hamama, Hind Rostom
Maa
Egypti
Tekstitys
English subtitles
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Fantasiaa hyödyntävä tarina kertoo perheenisästä, joka kuolemansa jälkeen palaa tarkkailemaan läheistensä elämää. Debyyttielokuva on enemmänkin esimerkki oman aikansa egyptiläisen studiokauden tuotannosta kuin sosiopoliittisesti valveutuneen tekijänsä visuaalisesta jäljestä. Mutkattoman viihdyttävä komedia on kuitenkin oiva osoitus Chahinen taidosta yhdistellä eri genrejä sujuvasti.

***

Egyptin tunnetuimman elokuvantekijän Youssef Chahinen debyyttielokuva on hieno esimerkki Egyptin studiofilmien tekoaikanaan 1950-luvulle tultaessa.

Kyse on fantastisesta komediasta perheen päästä Aminista, joka kuolee, mutta palaa seuraamaan, kuinka hänen vaimonsa Zahira ja tyttärensä Nabil ja Hoda muuttuvat toisenlaiseksi hänen kuolemansa jälkeen. Isä oli eläessään yrittänyt tulla rikkaaksi, mutta oli sijoittanut ystävänsä Mabrukin neuvosta kaikki yritykseen, jonka hän oikeastaan tiesi epäonnistuvan. Kaiken kukkuraksi Amin unohti ottaa sijoituksestaan kuitin…

Suorasukaista viihdettä tarjoava komedia eroaa myöhemmälle Chahinelle tyypillisestä yhteiskuntapoliittisesta kommentoinnista, mutta on silti näyttö visuaalisesta virtuositeetista ja melodraaman eri hybridimuotojen hallinnasta.

Baba Amin on epätyypillinen debyyttielokuva taitavalta ammattilaiselta, joka yrittää löytää äänensä. Erityisesti Baba Amin on nuoren egyptiläisen ohjaajan yritys löytää tasapaino hänen amerikkalaisen elokuvakoulutuksensa ja egyptiläisen elokuvatradition välillä.

– Joseph Fahimin esittelyä Karlovy Varyn festivaalikatalogissa (2019) seuraten Jari Sedergren 2019