LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: BRAND UPON THE BRAIN! X GASTHAUS ORKESTERI (2006)

Brand upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters
Ohjaaja
Guy Maddin
Henkilöt
Gretchen Krich, Sullivan Brown, Maya Lawson
Maa
Kanada/USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Täsmävalinta lynchiläisen outouden ystäville: Guy Maddinin tyylitellyn tärähtänyttä modernia mykkäelokuvaa maustaa Gasthaus Orkesterin taidokas ja viettelevä tunnelmointi.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

Jos pidit The Lighthousea (2019) outona hörhöilynä, jossa majakan ympärillä tapahtui kummallisia asioita kiihtyvillä kierroksilla, et ehkä tunne kanadalaisen Guy Maddinin Brand upon the Brain! -elokuvaa. Tällä majakkasaarella todella piisaa yllättäviä juonenkäänteitä ja erikoisia hahmoja. Tyylilaji on ”Maddin madness”: ekspressionistisista mykkäelokuvista innoituksensa saanut ilmaisu on täynnä yksityiskohtia, pohjattoman mielikuvituksellista sekä hyvin, hyvin outoa. Se saa pään pyörälle ja kietoo sisään maailmaansa.

Elokuvassa Guy Maddin -niminen mies palaa lapsuudenkotiinsa, majakkaan, jossa ennen pidettiin orpokotia. Pian ollaan keskellä Guyn nuoruudenmuistoja, joissa sekoittuvat kaipaus ja kauhu. On tärpätissä kylpevä ankara äiti, kellarissa salaperäisiä kokeitaan tekevä isä, lauma orpolapsia ja outoja tapahtumia tutkimaan saapuva teinietsivä, johon sekä Guy että hänen siskonsa ihastuvat. On scifikauhua, tärähtänyttä huumoria, queer-teiniromanssi suuteluhansikkaineen sekä niin vauhdikasta kuvakerrontaa, että aisteja uhkaa jo ylikuormitus. Maddin viihdyttää omalaatuisuudella ja tarjoaa katsojalle hämmentävän psykoterapiasession.

David Lynchin varhaistuotannosta muistuttava elokuva saa täydellisen vastaparin Gasthaus Orkesterista. Lynchin teosten musiikkia suvereenisti tulkinnut kahdeksanhenkinen yhtye debytoi nyt omilla sävellyksillään. Elokuvan alkuperäisenä kertojana toimii Lynchin maailmasta tuttu Isabella Rossellini – Gasthaus Orkesterin säestämänä tämän kunniatehtävän saa yhtyeen solisti, ennenkin Rossellinia kanavoinut Susanna Tikkanen. Esitys on ainutlaatuinen Loud Silents -versio mykkäperinteeseen kuuluvasta, elokuvan tapahtumia selostavasta benshi-kerronnasta!

Kenelle:
Outouden etsijöille, hämärässä tunnelmoiville, majakan asukeille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.