THE STRANGE COLOUR OF YOUR BODY’S TEARS (2013)

L'Ètrange couleur des larmes de ton corps
Ohjaaja
Hélène Cattet, Bruno Forzani
Henkilöt
Klaus Tange, Anna D'Annunzio, Jean-Michel Vovk
Maa
Belgia/Ranska/Luxemburg
Tekstitys
English subtitles
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Dan palaa liikematkalta havaitakseen talonsa olevan takalukossa. Talo on ryövätty, vaimo on kadonnut ja naapurit käyttäytyvät välttelevästi. Elokuva on huuruinen tribuutti 1970-luvun italialaisille trillereille ja Brysselin art nouveau -arkkitehtuurille, jota säestävät popin ja goren sinfonia, kylmät väreet, kyyneleet, veri ja femme fatalet.

***

Hélène Cattet ja Bruno Forzan yhdistetään tavallisimmin gialloon ja onpa heidän töitään kutsuttu jopa (ja ehkä väärinkin) neo-gialloksi. Aiemmin lyhytelokuvistaan tunnetun parivaljakon läpilyönti Eurohorrorin markkinoille tapahtui palkitun Amer-elokuvan (2009) kautta.

Amer-elokuvan teemat saavat jatkoa parivaljakon rikos/kauhu/psykotrillerissä The Strange Colour of Your Body’s Tears (2013), joka vahvistaa historiallista yhteyttä gialloon ja sen partakoneen teriin ja eroottisuuteen, mutta korostaa myös parivaljakon omaperäisyyttä. Niihin kuuluvat vähäisen narratiiviriippuvaisuuden ohella elokuvan seksikohtaukset, joiden panostus sadomasokismiin ja mielihyvä kivussa -periaatteeseen tulee selkeästi esiin.

Naight Visions -esitteessä joku vuosi sitten tiivistettiin (kirjoittajaa mainitsematta) elokuvan visuaalista ilmettä seuraavasti: ”Cattet ja Forzani tekevät täydellisen tinkimätöntä, äärimmäisen vahvojen kuvien elokuvaa: symmetrisiä kompositioita, mikroskooppisen tarkasti mietittyjä lavasteita, hätkähdyttävää fetissikuvastoa, sakeaa latautunutta tunnelmointia ja peittelemätöntä väkivaltaa. Tarina sijoittuu nykyaikaan, mutta ilmaisun ominaispiirteet ovat suoraan 1960- ja 1970-luvun eurooppalaisista genreklassikoista.”

Tekijäkaksikkoa on syytetty joskus imitoinnista, mutta elokuvan ystävät ovat kyllä tottuneet bongaamaan viittauksia aiempiin elokuviin ja tekevät sitä usein mielellään. Tällä kertaa halukkaat ja varsinkin genre-elokuvan ystävät voivat löytää viitteitä aiempaan myös elokuvan musiikista. Kaiken kaikkiaan yritykset genremääritellä Cattetin ja Forzan elokuvia tuottavat usein suoranaista luettelomaisuutta, eikä esimerkiksi surrealismia ja avant-garde -traditioita ole jätetty mainitsematta erityisesti hallusinatooristen kohtausten analyysissa.

The Strange Colour of Your Body’s Tears -elokuvan perustarinassa, jonka yksityiskohdat elokuvassa voivat olla vaikeita seurata, liikemies ei löydä vaimoaan palattuaan työmatkalta Brysseliin, mikä saa miehen pois tolaltaan. Onko nainen lähtenyt, kadonnut vai peräti kuollut? Mies yrittää selvittää asiaa ja saada poliisin vakuuttumaan siitä, että katoamisen takana on erikoinen naapuri.

– Jari Sedergren 2020