THE VOWS (1972)

A Promessa
Ohjaaja
António de Macedo
Henkilöt
Guida Maria, João Mota, Sinde Filipe
Maa
Portugali
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

”Lupaus” on yksi eniten nähdyistä, mutta myös eniten keskusteluja herättäneistä uuden aallon elokuvista. Elokuvassa vastavihitty nuoripari ei voi saattaa avioliittoaan täytäntöön miehen tekemän siveysvalan takia. De Macedon ohjaama, käsikirjoittama, leikkaama ja tuottama elokuva sai ensi-iltansa Cannes’n elokuvajuhlien pääkilpasarjassa 1973.

***

Portugalin uuden aallon johtaviin nimiin kuuluvan António de Macedon The Vows (A Promessa) vuodelta 1972 kärsi ajan elokuvista ehkä eniten Portugalin tiukassa elokuvasensuurissa. Kovakätinen sensuuri määräsi useita leikkauksia ohjaajalle, joka sanoi myöhemmin tehneensä elokuvaa ”niin kuin sensuuria ei olisi olemassakaan”.

Taisteluun valmis ohjaaja kieltäytyi leikkauksista ja kädenvääntö jatkuin neljän kuukauden ajan ennen elokuvan ensi-iltaa. Apua tuli Fernando Lopesilta, sikäläisen filmi-instituutin puheenjohtajalta, joka kääntyi asiasta vastaavan virkamiehen Moreira de Baptistan puoleen ja pyysi ettei mahdollisia valituskirjeitä otettaisi huomioon. Mitä valituskirjeitä? Esimerkki tuli Italiasta. Vaikutusvaltaisten naisten suoraan hallitukselle kirjeitse osoittamat valitukset ”epämoraalisuudesta” ja ”pornografiasta” olivat varma tapa saada elokuva kielletyksi – tämä kiertotie oli tullut käytännöksi jo katolisessa organisoidussa valitusvirressä italialaisesta Katkeraa riisiä elokuvasta.

De Macedon elokuvassa kalastajat ottavat hoiviinsa haavoittuneen romani-miehen, lähinnä kristillisen armeliaisuuden nimissä. Ajan myötä syntyy suhteita, myös rakkaussuhde terveen nuoren naisen ja mustalaismiehen välille. Paikallisen yhteisön reaktiot ovat räjähdysalttiita, mikä johtaa väsilmittömään kivaltaan: sieppaukseen, ampumisiin ja väkivalloin toteutettuun seksiin.

– Jari Sedergren 2020