ALEXANDRIA… WHY? (1979)

Iskandaria... lih?
Ohjaaja
Youssef Chahine
Henkilöt
Ahmed Zaki, Naglaa Fathi, Farid Shawqi
Maa
Egypti/Algeria
Tekstitys
English subtitles
Kesto
120 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

50-vuotiaana Chahine ohjasi henkilökohtaisimman elokuvansa, rakkauskirjeen kotiseudulleen Aleksandrialle. Toisen maailmansodan muistikuvia keventävät populaarimusiikin käyttö ja Chahinen rakkaus musikaaleihin. Näiden elementtien synteesi nähdään nerokkaassa alkukohtauksessa, jossa rantalomakaupungin ja natsien dokumenttikuvastoa säestää romanttinen ”Perfidia”.

***

Egyptiläisen mestariohjaaja Youssef Chahinen Alexandria… Why? vuodelta 1978 oli arabimaailman ensimmäinen omaelämäkerrallinen elokuva. Elokuva yhdistää arkistomateriaalia ja draamaa, komediapitoista musikaalia ja intiimejä tunnustuksia upeisiin eeppisiin jaksoihin.

16-vuotiaalla Yahialla on pakkomielle Hollywood-elokuvista ja hän haluaa enemmän kuin mitään muuta näytellä. Koulussa kukaan ei huomaan hänen sisäistä paloaan vaikka hän näyttelee Shakespearea täysillä, lavastaa musikaaleja ja tuottaa viikottain revyitä. Koti oli kunniallinen mutta alakerran kabaree tarjosi jotakin aivan muuta.

Yahian katkeransuloinen varttumisprosessi ajoittuu toisen maailmansodan aikaan, jolloin Aleksandria oli hyvin kosmopoliittinen. Brittihallinnon käytännöt saivat miettimään vaihtoehtoja jopa Afrikkaa valloittavista natseista: ehkä he olisivat riistäjinä siedettävämpiä: ”Natsit muuttavat teidät napatanssijoiksi”, brittisotilaille huudetaan ja brittejä vastaan suunnitellaan mitä mielikuvituksellisimpia iskuja. Ilmassa on kapinaa.

Epätodennäköiset yhdistelmät toteutuvat vankilan ja maastakarkoituksen uhan alla myös rakkauselämässä: teloittaja löytää rakkautta teloitettavassa panttivangissa, muslimikommunisti rakastaa juutalaista. Kansallisten ja henkilökohtaisten identiteettien monimuotoisuus on konkreettista.

Kun elokuva julkaistiin, lähes kaikki arabimaailman maat kielsivät sen, koska Chahinen nähtiin tukevan elokuvallaan Egyptin presidentin Anwar Sadatin Yhdysvaltoihin nojaavaa politiikkaa, jota toteutettiin rauhanneuvotteluissa Camp Davidissa sillä tuloksella, että jopa Israelin valtio tunnustettiin. Politiikan lisäksi saattoi hyvinkin olla, että kieltojen takana oli myös arabielokuvassa täysin koskematon teema, homoseksuaalisuus.

Aleksandria-elokuva aloitti pitkään jatkuneen, tunteikkaan luottosuhteen nuoren pääosan esittäjän Mosen Mohedienen kanssa.

– Jari Sedergren 2020