LADY ON A TRAIN (1953)

Saidat al-kitar
Ohjaaja
Youssef Chahine
Henkilöt
Yehia Chahine, Betty Francine, Imad Hamdi
Maa
Egypti
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Perinteistä suosittua melodraamaa edustava Lady on a Train kertoo laulajattaresta ja hänen uhkapeleihin koukussa olevasta aviomiestään. Elokuva edustaa Chahinen alkutuotantoa, jota on länsimaissa nähty rikollisen vähän. Egyptin Gene Kellyksi itsensä julistaneen Chahinen tuotanto edusti aikansa parasta viihde-elokuvaa.

***

Youssef Chahinen uran alkuaikojen kiinnostus eri genreihin, varsinkin musikaaleihin ja melodraamaan, on varsin selvää. Hän oli amerikkalaisen elokuvan ystävä ja amerikkalaiset genrevaikutteet istuivat myös Chahinen elokuviin. Se tuotti menestystä, olivathan hänen elokuvansa Egyptin ja itse asiassa koko arabimaailman suosituimpia 1950-luvulla.

 Lady in the Train, kuten englanninkielinen nimi kuuluu, ei kuulu Chahinen varsinaisiin yhteiskuntakriittisiin elokuviin. Samalla kun elokuva nojaa amerikkalaisesikuviinsa, se onnistuu näyttäytymään myös traditionaalisena populaarina melodraamana, musikaalina, jonka keskiössä on laulaja ja hänen varakas, mutta peliriippuvainen aviomiehensä.

Laulajaa esittää egyptiläinen kuuluisuus Laila Mourad, jolla on elokuvassa kaksoisrooli sankarittarena ja hänen äitinään. Tarinassa laulajan luullaan menehtyneen junaonnettomuudessa, ja hänen velkaantunut aviomiehensä laskee pääsevänsä veloistaan vakuutusrahoilla. Niinpä tämä ei ole lainkaan ilahtunut kuin vaimo ilmaantuukin paikalle elävänä. Elokuvan toinen osa, jossa vuosien takaiset asiat palautuvat mieliin, on varsinaisten melodramaattisten kohtaamisien ja jälleenyhtymisten ylistys.

Vaikka Chahinen arvostus on ollut suurta, alkuaikojen elokuvat ovat olleet näkyvillä varsin harvoin. Viime vuosina niitä on kuitenkin digitaalisesti restauroitu. Vuonna 2008 kuollut Youssef Chahine kävi Suomessa Sodankylän elokuvajuhlilla 1998, vain vuosi sen jälkeen kun hän oli saanut elämäntyöpalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla.

– Jari Sedergren 2020