DOCPOINT & SIBAFEST -KINOKONSERTTI: VILLILINTUJEN PARISSA (1927)

Ohjaaja
Heikki Aho
Maa
Suomi
Kesto
75 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
liput 15 € myynnissä Ticketmasterin kautta ja tammikuussa myös DocPointin kautta

Aho & Soldanin tuottamassa Suomen ensimmäisessä luontodokumentissa nykyajan luontodokumentin konventiot ovat jo idullaan. Elokuvantekijöiden retkikunta suuntaa Ahvenanmaalle sekä Karjalan kannakselle. Matkalla tavataan taiteilijoita ja lintuharrastajia, mutta pääosan saavat linnut: villihanhet, nokikanat, riskilät ja raukutiirat. Elokuvan säestävät Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ja musiikkiteknologian aineryhmien opiskelijat sekä Anna-Kaisa Liedes.

Osta liput Ticketmasterista.

***

Kirjailija Juhani Ahon pojat, insinööri Heikki Aho (1895–1961) ja valokuvaaja Björn Soldan (1902–1953) perustivat vuonna 1925 yhdessä insinööri G. W. Roeringin kanssa avoimen yhtiön Aho, Soldan & C:o, jonka toimialaksi ilmoitettiin ”teollisuustoiminnan ja kaupan harjoittaminen teknokemiallisella alalla”. Seitsemän vuotta myöhemmin Roering myi osuutensa ja yhtiön nimeksi vakiintui Aho & Soldan.

Roering oli ollut mukana vain rahoittajana – elokuvan tekemisestä vastasivat koko ajan Saksassa alan koulutusta saaneet Aho ja Soldan. Parin lyhyen dokumentaarisen harjoitteluelokuvan jälkeen ensi-iltansa sai syksyllä 1927 Heikki Ahon ja Björn Soldanin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Villilintujen parissa. Rahoittajia hankkeessa olivat mm. kauppaneuvos Karl Fazer ja Suomen Teollisuusliitto.

Uudet tekijät olivat tehneet myös teknisiä innovaatioita. Lintujen kuvauksessa käytettiin ensimmäisen kerran Suomessa teleobjektiivia. Mukana on melko runsaasti välikuvia myös elokuvan tekijöistä.

Elokuvan julisteet maalasi Lennart Segerstråle ja osan valokuvista otti Gösta Saurén. Varsinaisissa esityksissä alkukuvana esitettiin Aho & Soldanin lyhytelokuvaa Jean Sibelius kodissaan. Villilintujen parissa oli tekijöilleen ja heidän edustamalleen yhtiölle näyttävä läpimurto, joka keräsi runsaasti kiitosta, mutta ei kovinkaan paljon katsojija.

Elokuvasta on säilynyt vain vajaita kopioita. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aineistoa on täydennetty Suomen Metsästysmuseosta löytyneestä aineistosta. Tästä aineistosta puuttuvat Hangossa, Sandskärissä ja Suursaaressa kuvatut jaksot.

– Jari Sedergren 2019