SYSTEM CRASHER (2019)

Systemsprenger
Ohjaaja
Nora Fingscheidt
Henkilöt
Helena Zengel, Albrecht Schuch, Lisa Hagmeister
Maa
Saksa
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
119 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

9-vuotias Benni on lastensuojelun painajainen, jota siirretään sijaiskodista ja laitoksesta toiseen. Sopeutumiskelvoton tyttö yrittää niskoittelullaan päästä irti systeemin kierteestä ja takaisin äitinsä luokse. System Crasher on Nora Fingscheidtin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva, ja se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla.

***

Nora Fingscheidtin vuonna 2019 valmistuneen saksalaiselokuvan nimi on suomeksi ”systeeminräjäyttäjä”, joka tarkoittaa tavallista pahempaa ongelmanuorta, jolle edes hyvinvointiyhteiskunnan sosiaalinen tukiverkosto ei löydä sijoituspaikkaa.

Yhdeksänvuotias Benni on kolunnut sijoituskodit ja erilaiset laitokset, mutta Bennin raivo ei laannu tarpeeksi edes aikuisten näkökulmasta: kaikki haluavat hänestä eroon. Ennusteet ovat huonoja: psykiatrinen sairaala tai nuorisovankila todennäköisimmin… Muita ennusteita? Aikuisena syrjäytyminen jatkuu rikollisen, narkomaanin, diilerin ja prostituoidun uralla. Tuntuu siltä kuin näiden lasten maailma ennen, tässä ja huomenna olisi joku toinen kuin se, mikä on meidän.

Eikö perhe sitten voi hoitaa asiaa? Bennin äiti on kahden muun, Benniä nuoremman lapsen äiti, työtön ja miehet tuntuvat vaihtuvan jatkuvasti. Bennin hän on käytännössä jättänyt lastensuojelun käsiin, ehkä hän pelkää tyttöä liikaa. Äitiä tyttö silti kaipaa. Ainoat jotka eivät tunnu luovuttavan ovat lastensuojelun rouva Bafané ja Micha, kouluavustaja.

11-vuotias Helena Zengel on rajussa roolissaan loistava.

– Jari Sedergren 2020