MATTHIAS & MAXIME (2020)

Ohjaaja
Xavier Dolan
Henkilöt
Gabriel D'Almeida Freitas, Xavier Dolan, Pier-luc Funk
Maa
Kanada
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
120 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Xavier Dolanin toistaiseksi viimeinen elokuvaohjaus kyseenalaistaa kaverillisen ja romanttisen rakkauden rajapinnat. Ystävykset Matthias ja Maxime saavat roolit lyhytelokuvasta, jonka kohtaus asettaa heidät suutelemaan toisiaan. Suudelma saa molemmat kyseenalaistamaan oman seksuaalisuutensa. Elokuva osoittaa jälleen ohjaajansa herkkyyden tunnenyansseille.

***

Kun sydänystävykset Matthias (Gabriel D’Almeida Freitas) ja Maxime (Xavier Dolan) tempaistaan osaksi ystävänsä itsetärkeän pikkusiskon lyhytelokuvaprojektia, heidän välinen veljellinen siteensä joutuu koetukselle.

Viattomalta vaikuttava suudelma amatöörilyhytelokuvaa varten saa miehet kyseenalaistamaan elinikäisen ystävyyssuhteensa luonnetta ja seksuaalisia identiteettejään. Vaikeiden tunteiden käsittelyä monimutkaistavat henkilökohtaiset kamppailut.

Maxime valmistautuu hyvästelemään Montrealin aloittaakseen uuden elämän Australiassa samalla, kun hän pyrkii auttamaan päihdeongelman kanssa taistelevaa äitiään. Matthias vaipuu omiin maailmoihinsa ja kipuilee työn ja ihmissuhteiden kanssa. Vaakalaudalla ei ole vain parhaan ystävän menetys, vaan suhde koko hänen sosiaaliseen piiriinsä. Viipyilevä epäilys saa Matthiasin lopulta välttelemään Maximea, vaikka tämän muutto toiselle puolelle maapalloa lähenee.

Matthias & Maxime tutkii ystävyyden ja seksuaalisuuden monimutkaisuuksia sekä ihmissuhteiden ja aikuisuuden navigoimisen haasteita. Elokuvan nimihenkilöiden rakkaus toisiaan kohtaan tasapainottelee platonisen ja romanttisen ohuella rajapinnalla. Miesten välinen kutkuttava jännite kulkee läpi elokuvan ja avautuu hienovaraisesti. Hahmojen kaipuuta ja haluja värittävät kuvaukset ikkunaruutujen lävitse muistuttavat Terence Daviesin elokuvista.

Kuten lukuisat Dolanin aiemmat elokuvat, myös Matthias & Maxime valittiin Cannesin elokuvafestivaalin pääsarjoihin. Vaikka Dolan on uusimmassa teoksessaan jälleen tinkimätön persoonallisessa ja henkilökohtaisessa näkemyksessään, on 35mm:n, 65mm:n ja Super 8mm:n filmille kuvattu teos ohjaajalta totutumpaa vähäeleisempi. Elokuvan voi jopa tulkita tarkastelevan ohjaajan nuorena alkanutta elokuvauraa hieman itseironiseen sävyyn. Koko sopan aloittaneen lyhytelokuvan ohjaavan, auteur-elkein visiotaan toteuttavan nuoren Érikan (Camille Felton) hahmo tuo mieleen Dolanin varhaisten elokuvien sympaattisen naiiviuden ja palavan halun tuoda oma näkemys valkokankaalle.

– Janina Ketola 25.4.2023