A HIDDEN LIFE (2019)

A Hidden Life
Ohjaaja
Terrence Malick
Henkilöt
August Diehl, Valerie Pachner, Maria Simon
Maa
Saksa/USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
174 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Muutamien välitöiden jälkeen Malick teki yhden uransa upeimmista elokuvista: tositapahtumiin pohjautuvan kuvauksen itävaltalaisesta maanviljelijästä, joka teloituksen uhalla nousi vastustamaan natseja. Huikeissa kukkulamaisemissa kuvattu intiimi uskonkriisi ja pasifismin ylistys jäi Michael Nyqvistin ja Bruno Ganzin viimeiseksi elokuvaksi.

***

Terrence Malickin omaperäisten elokuvien perusteemoihin kuuluvat elämän ja kuoleman kysymykset, joita höystetään eettisellä ja moraalisella sekä uskonnollisella pohdinnalla. A Hidden Life kertoo tosipohjaisen tarinan itävaltalaisesta Franz Jägerstätteristä, joka sai 1940 kutsun sotapalvelukseen, mutta kieltäytyi vannomasta uskollisuudenvalaa Führerille. Pormestari auttoi häntä palaamaan keskeytetystä palveluksesta kotikylään. Kun hän ilmoitti erinäisten vaiheiden jälkeen täydestä kieltäytymisestään 1943, hänet vangittiin ja tuomittiin kuolemaan.

Franzin rinnalla elävä vaimo Fani sai kantaa tyttärineen oman osansa taakasta, joka miehen vakaumuksesta syntyi pienessä kotikylässä. Kylä on natsilaistunut Itävallan valtion tultua liitetyksi Suur-Saksaan 1938. Franz tietysti vastusti liittymistä.

Franzin perustelut kieltäytymiselle ovat uskonnollisia: uskollisuuden osoittaminen Adolf Hitlerille olisi epäjumalan palvontaa. Kriitikko Antti Selkokarin (Kulttuuritoimitus, 6.2.2020) sanoin: ”Franz on vakavamielinen mies, jolle sanoilla on merkitystä. […] Franz ei ole pasifisti, vaan hän pitää koko toista maailmansotaa epäoikeudenmukaisena. Hänelle kyse on siitä, että pahuudelle ei anneta vähäisintäkään tukea.”

Lähes kolmen tunnin kesto antaa ohjaajalle mahdollisuuden edetä rauhallisesti maanviljelyspariskunnan arjesta ja ympäristönkuvauksesta propagandan täyteisiin kiihtymyksen tunteisiin. Kaiken sen keskellä Franz pohtii, onko viattomien ihmisten tappaminen mitenkään oikeutettua?

Katolinen kirkko julisti vuonna 2007 Franz Jägerstätterin marttyyriksi ja autuaaksi. Oma kotikylä Sankt Radegund kieltäytyi laittamasta hänen nimeään paikalliseen sotamuistomerkkiin, eikä leskelle myönnetty eläkettä ennen vuotta 1950.

”Sinä kuolit ja nyt elämäsi on piiloutunut Kristukseen Jumalassa”, sanotaan Uudessa Testamentissa. Siitä sanonta siirtyi soveltaen George Eliotin kuuluun romaaniin ”Middlemarch”, joka on ollut lähtökohtana Malickin elokuvan nimelle. Käsikirjoituksen inspiraationa toimi Erna Putzin toimittama teos ”Franz Jägerstätter: Letters and Writings from the Prison”.

Elokuvan musiikkiin, joka on julkaistu cd:llä, lukeutuu myös Jean-Jacques Kantorowin johtaman Tapiola Sinfoniettan esittämä Arvo Pärtin sävellys ”Tabula Rasa; II. Silentium”.

– Jari Sedergren 2022