EXIT THE DRAGON, ENTER THE TIGER (1976)

Tian huang ju xing
Ohjaaja
Tso Nam Lee
Henkilöt
Bruce Li, Yi Chang, Kang Chin
Maa
Hongkong
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
84 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Leen monista klooneista vakavimmin otettavia oli taiwanilaissyntyinen Ho Chung-tao eli Bruce Li, joka dynaamisessa no bullshit -jyrässä Exit the Dragon, Enter the Tiger esitti itsensä häpeilemättömän suorasukaisesti mestarin manttelinperijänä. 1970-luku oli konspiraatioiden kulta-aikaa, joten: enter the sitkeästi eläneet fantasiat tähden murhasta!

***

Bruce Lee on kuollut. Mestaria vahvasti muistuttava Leen oppilas David (Bruce Li) saapuu Hongkongiin selvittämään tapausta, jonka taustalta paljastuu järjestäytyneen rikollisuuden vehkeilyä. Brucen tyttöystävä, näyttelijä Susie, nousee avainhenkilöksi mysteerin selvittämisessä.

Exit the Dragon, Enter the Tiger käsittelee Bruce Leen viimeisiä vaiheita avoimesti fiktiivisin keinoin, Leen keskeisen elokuvan juonikaavaa käyttäen. Fist of Fury (Jing wu men, 1972) kertoi kamppailulajien opiskelijasta, joka selvittää opettajansa kuolemaa vuoden 1910 Shanghaissa. Kertomuksen lähtökohta oli tositapaus, kamppailulegenda Huo Yanjian (1868–1910) menehtyminen 42-vuotiaana hämärissä olosuhteissa. Bruce Leen roolihahmo Chen Zhen on tolaltaan ja kieltäytyy uskomasta, että kovakuntoinen urho olisi voinut kuolla muuten kuin salamurhan uhrina. Syylliset löytyvät elokuvassa japanilaisten kilpailijoiden taistelukoulusta.

Ympyrä sulkeutui, kun Leen oma äkkikuolema käynnisti hämmennyksen ja salaliittoteorioiden aallon. Salamurha tuntui suurmiehelle sopivammalta lopulta kuin terveyden pettäminen. Fist of Furyn tarinamalli, jossa oppipoika penkoo maineikkaan mestarin kuolemaa, muodostui yhdeksi elokuvantekijöiden välineeksi jäsentää (tai mystifioida) asetelmaa ja rakentaa nouseville kyvyille Leen manttelinperijän mainetta. Bruce Lee -imitaattorit olivat yleisiä hahmoja 1970-luvun taistelulajiviihteen matalassa päädyssä ja varhaisilla videomarkkinoilla. Joukkion arvostetuin ja näyttelijäntaidoiltaan ammattimaisin hahmo oli taiwanilainen Bruce Li eli Ho Tsung-tao. Persoonallinen kaksoisolento teki monipuolisen uran, johon mahtui runsaasti kohtalaisen laadukkaita toimintaelokuvia ja muutakin kuin matkimista.

Enter the Dragonista tuttu afroamerikkalainen karatemestari Jim Kelly arvioi, että Li oli 20 kertaa kovempi kuin amerikkalaisten action-suosikki, hyvänä jätkänä koettu Chuck Norris. ”Bruce Li on parempi karateka, laadukkaampi, tyylikkäämpi ja läsnäololtaan vahvempi kuin Norris. Mutta Norris on se valkoinen toivo, jota valkoinen Amerikka aina kaipaa. Hän kuuluu establishmentiin.” (Grady Hendrix, Chris Poggiali: These Fists Break Bricks, Mondo Books, 2021). Bruce Lee -kriittisyydestään tunnettu Quentin Tarantino jyrähti New Beverly -teatterinsa blogissa, että Li on karismaattisempi kuin Lee. 2020-luvulla perustettu fanzine-lehti Tiger! The Bruce Li Movie Magazine on tuore osoitus kakkos-Brucen pienestä mutta kestävästä kulttimaineesta.

Exit the Dragon, Enter the Tigerin sankarittaresta Susiesta (Chao Hsiao-fung) käytetään elokuvan joissain kieliversioissa nimeä Betty. Hahmon tunnistettava esikuva on näyttelijä Betty Ting Pei, jonka kotona Lee kuoli heinäkuussa 1973. Leen ja Ting Pein suhde on supertähden julkisen imagon kipukohta. Golden Harvest -studion ensimmäinen tiedote Leen kuolemasta oli hätäinen sepite, jonka mukaan hän olisi kuollut kotipuutarhassaan. Perikunnan ja ihailijoiden virallinen Bruce Lee -narratiivi ei enää väitä tällaista, mutta siihen kuuluu edelleen Betty Ting Pein ja Leen salamyhkäisen romanssin aktiivinen unohtaminen. Hongkongilaisissa ja taiwanilaisissa elokuvissa Betty Ting Pei nähtiin kuitenkin usein empaattisessa valossa. Hän näytteli itseään Shaw Brothersin tuottamassa tunnustuksellisessa melodraamassa Bruce Lee and I (Li xiao Long wu yu, 1976), joka valmistui samoihin aikoihin kuin Exit the Dragon, Enter the Tiger.

– Lauri Lehtinen 20.7.2023