TUNTEMATON UHKA (1995)

Outbreak/I farozonen
Ohjaaja
Wolfgang Petersen
Henkilöt
Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
127 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Ensimmäisessä maailmanlaajuista viruspandemiaa jäljittelevässä katastrofielokuvassa kalifornialaisen kylän sotilaslääkärit yrittävät hillitä Afrikasta apinan mukana saapuneen viruksen leviämistä. Komentokeskuksessa operoi trillereistä ja eritoten Sukellusvene U-96:sta tuttu Wolfgang Petersen.

***

Maailmanlaajuinen virusuhka oli tuttu aihe jo 1990-luvulla. Saksalaisen Wolgang Petersenin vuodelta 1995 lähtee tehokkaasti liikkeelle Afrikan Zairessa ilmenneestä oudosta kuumetapauksesta, jota ryhtyy jäljittämään lääketieteellisin perustein amerikkalainen sotilaslääkäri San Daniels (Dustin Hoffman).

Uhkana ja pelkona on aiemmin tuntemattoman, nyt motabaksi nimitetyn viruksen hallitsematon leviäminen erityisesti Yhdysvaltoihin. Virus on vaarallinen, sillä se tappaa vuorokaudessa. (Nykyisin katsoja tietää elokuvateatteriboksin ulkopuolelta enemmän, sen että kantajansa heti tappava virus toimii itseään vastaan, sillä viruksen tehtävä on lisääntyä, ei tappaa.)

Maailmallisesti virus on tietysti vain yksi mahdollisuus: elokuvan tekijöillä oli 1990-luvulla valittavina ebolan ja aidsin kaltaisten uhkaavien tautien ohella riskitekijöinä myös geenitekniikka ja esimerkiksi kemialliset aseet. Näitä yhdistää se, että ne eivät ole ilmetessään vain alojensa erikoisosaajien hallinnoimia prosesseja, sillä niihin kytkeytyvät monet valtaan ja hallinnoimiseen liittyvät intressiryhmät poliitikoista armeijaan. Kyse ei siis useinkaan ole vain ongelmasta ja sen ratkaisusta, vaan myös vallasta ja sen moninaisista ilmenemismuodoista. Osa niistää määrittyy hyväksi, osa pahaksi, käytettäväksi valittujen keinojen mukaan.

Tuntemattomassa uhassa virus rantautuu Yhdysvaltoihin apinan mukana ja tappaa puolet pikkukaupungin väestöstä, Danielsilla, hänen esimiehillään ja esimiesten esimiehillä sotalaitoksen johdosta on vinkkiä siitä, mistä virus on alunperin lähtöisin…

Ohjaaja Petersen osaa toiminnan ja sen rytmityksen. Trillerin onnistumisen mahdollistaa varsin mainio näyttelijätyö, mikä ei ole ihme, kun katsoo näyttelijäkaartin nimekästä joukkoa. Petersenin trilleri on periaatteessa samaa sarjaa kuin sadat muut ihmiskuntaa valkokankailla tappavat invaasiot ja high-techin inspiroimat uhkaavat salaliitot, mutta Petersenillä on mukana se inhimillinen ote, joka monilta vertailuelokuvien tekijöiltä valitettavasti puuttuu.

– Jari Sedergren 2020