WENDY AND LUCY (2008)

Ohjaaja
Kelly Reichardt
Henkilöt
Michelle Williams, Will Patton, Will Oldham
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Jonathan Raymondin novellista
Ikäraja

Matkalla Alaskaan rahattoman kiertolaisen Wendyn auto hajoaa keskellä Oregonia. Kun Wendy jää virkavallan kynsiin koiranruuan varastamisesta, hänen uskollinen reissutoverinsa, Lucy-koira, katoaa. Epätoivon kasvaessa Wendy haluaa löytää ystävänsä hinnalla millä hyvänsä. Amerikkalaisen yhteiskunnan reunalla elämisen suurisydäminen kommentaari!

***

Kahdeksan pitkää elokuvaa ohjanneen Kelly Reichardtin (s. 1964) tasaisen laadukas tuotanto ja vahva oma ääni ovat vähitellen nostaneet hänet arvostetuimpien amerikkalaisten indie-elokuvantekijöiden joukkoon. Reichardt tutkii elokuvissaan näkemyksellisesti kotimaataan, sen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Hän keskittyy ihmisiin yhteiskunnan marginaalissa luoden autenttisia ja varsin myötätuntoisia, silti epäsentimentaalisia henkilökuvia.

Reichardtin varhainen mestariteos Wendy and Lucy (2008) on pienimuotoinen, vähäeleinen elokuva, jolla on suuri sydän ja painavaa sanottavaa. Pääosin ulkotiloissa ja muutaman päivän sisällä tapahtuva tarina kertoo nuoresta kodittomasta naisesta, Wendystä, joka on matkalla kohti Alaskaa, missä haaveilee saavansa työtä. Wendyn kulkupelinä ja asuntona toimii vanha Honda, matkaseurana ja elämänkumppanina hänellä on koiransa Lucy. Satunnainen pysähdys pikkupaikkakunnalla jossain päin Oregonia osoittautuu kohtalokkaaksi: Wendyn auto hajoaa, hän joutuu vaikeuksiin näpistäessään ruokaa Lucylle, ja sitten Lucy katoaa. Koira, elämän ainoa kiintopiste, täytyy saada takaisin.

Minimalistinen tarina kantaa omalla tavallaan sisällään koko amerikkalaista yhteiskuntaa. Kesällä 2007 kuvattu elokuva ennakoi seuraavana vuonna voimalla iskenyttä lamaa. Reichardt ei ole kiinnostunut avaamaan Wendyn taustoja, sitä mistä tämän taloudellinen ahdinko on alkanut. Köyhyydessä on kyse ennen kaikkea olosuhteista. Vaikka Wendyn tilanne herättää empatiaa ja turhautumista, se ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Amerikkalaisen unelman, vapauden ja vaurastumisen tavoittelun kääntöpuolella todellisuus on tällainen. Wendyn elämä on ristiriitoja täynnä: solidaarisuus vai individualismi, paremman elämän tavoittelu tien päällä vai haave pysyvästä kodista, vapaus vai vastuunkanto.

200 000 dollarin pikkubudjetilla tuotetussa elokuvassa ei ole mitään ylimääräistä – eikä siitä myöskään puutu mitään. Reichardtin tyyli on harkittu ja visio kirkas. Vaikutteita hän lienee saanut esimerkiksi italialaisista ja brittiläisistä yhteiskunnallishumanistisista draamoista, mutta hänen estetiikkansa on omanlaistaan. Naturalistisessa, tarkkaavaisessa ilmaisussa hyödynnetään amatöörinäyttelijöitä, autenttisia kuvauspaikkoja Amerikan takapihoilla sekä ympäristön luonnollista äänimaisemaa.

Wendy and Lucy oli Reichardtin kolmas pitkä elokuva ja ensimmäinen yhteistyö näyttelijä Michelle Williamsin (s. 1980) kanssa. Monipuolisesti suurten studio- ja pienempien riippumattomien tuotantojen parissa työskentelevä viisinkertainen Oscar-ehdokas on sittemmin tähdittänyt kolmea muutakin Reichardtin elokuvaa: Meek’s Cutoffia (2010), Certain Womenia (2016) ja tuoreimpana Showing Upia (2022). Reichardtin elokuvissa Williams häivyttää itsestään kaiken filmitähtiglamourin. Hänen Wendynsä on itsenäinen ja sisukas, mutta myös yksin, uupunut ja jatkuvasti varuillaan. Kaikissa kohtaamisissa hän joutuu punnitsemaan uhat ja mahdollisuudet. Lucy-koirana esiintyy Reichardtin nyttemmin edesmennyt oma koira omalla nimellään – toista kertaa Old Joyn (2006) jälkeen.

– Joel Blackledgen (Little White Lies, 1.3.2017) ja A.O. Scottin (The New York Times, 9.12.2008) mukaan Suvi Heino 24.10.2023