DELETE HISTORY (2020)

Effacer l'historique
Ohjaaja
Benoît Delépine, Gustave Kervern
Henkilöt
Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero
Maa
Ranska
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Lokakuun kuukauden elokuvana esitetään Benoît Delépinen ja Gustave Kervernin ohjaama Delete History (2020). Anarkistiset Aaltra-elokuvan (2004) tekijät tiivistävät digi-ajan ”elämää hankaloittavat” mukavuudet absurdiksi kaskukimaraksi. Marien ongelmana on salaa kuvattu seksivideo, Bertrandin tytärtä kiusataan netissä ja Christinen ura uber-kuskina ei lähde lentoon huonojen arvioiden takia. Ohut juoni kannattelee ranskalaislähiön keski-ikäisten ja keskiluokkalaisten ystävysten rämpimistä uudessa maailmassa, missä aikuisten reipas digiloikka törmää odottamattomiin haasteisiin.

***

Digitaaliajan satiiri Delete History antaa makustelemisen aihetta nykyajan härpäkkeistä, älypuhelimesta, sosiaalisesta mediasta ja ylipäänsä kaikesta siitä, minkä tarkoituksena on yksinkertaistaa meidän elämäämme, mutta joka onnistuu tekemään siitä entistä monimutkaisempaa.

Ranskalaiskaksikon Benoît Delépinen ja Gustave Kervernin Delete History on niitä elokuvia, joiden äärellä saa nauraa ääneen luonnottoman kovaa. Onko kyse sitten nykyajan taiteellisesta anarkismista? Ehkä, sillä Kervern tunnetaan kapinallisista tie-elokuvistaan Aaltra ja Mammuth, joista niitä aineksia löytyy.

Amerikassa sanovat tätä sapluunaa ”matalakonseptiseksi”: löyhä kooste gageja, joita esittävä trio koostuu keski-ikäisistä, keskiluokkaisista naapureista, joilla on hillitön 2000-luvun päänsärky. Teknologian absurdius, byrokratian monet muodot ja henkilöiden oma idiotia kasvavat sulassa sovussa yhteen löyhäksi kokonaisuudeksi.

Härpäkepilat eivät siis ole elokuvan ainoita kohteita, vaan myös Ranskan työväenluokka – uusine ilmentymineen kuten keltainen liivi elokuvassa osoittaa – saa täyslaidallisen. Mukavasta elintasostaan huolimatta he ryhtyvät kulutusyhteiskunnan orjiksi, mikä ei tietenkään tarkoita tässä yhteydessä pakkotyötä.

Delete History saa vauhtia, kun ystävykset törmäävät villikatseiseen hakkeriin joka kutsuu itseään Jumalaksi, jolla ei omien sanojensa mukaan ole kuitenkaan valtaa ”Pilvessä” – se on uusi, ihmistä tehokkaampi keinoälyn muoto. Marie matkustaa Silicon Valleyhin ja soluttautuu datakeskukseen, josta hän kauhukseen löytää paitsi maailman kaikki seksiotokset, myös oman peppunsa.

Delete history ei ehkä tule kestämään aikaa – tai mistä minä sen tietäisin – mutta se on tässä ja nyt.

– Jari Sedergren 2020