ANDREY TARKOVSKY: A CINEMA PRAYER (2019)

Ohjaaja
Andrey A. Tarkovskiy
Maa
Italia/Venäjä/Ruotsi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Ohjaajamestarin poika on koostanut isästään dokumentin, josta huokuu rakkaus ja ihailu. Kuvamateriaali muodostuu Andrei Tarkovskille tärkeistä paikoista ja otteista hänen elokuvistaan. Ääniraidalla Andrei-isä kertoo ajatuksiaan taiteesta, uskonnosta ja elokuvistaan. Kaunis ja pohdiskeleva kokonaisuus on pakollista katsottavaa jokaiselle Tarkovskin elokuvien ystävälle.

***

Merkittävin venäläisohjaaja Sergei Eisensteinin ohella, Andrei Tarkovski (1932-1986) on saavuttanut legendaarisen statuksen. Hänen aiheiltaan ja sisällöltään laajan kaaren muodostava, tosin vain seitsemän elokuvan sarja on vakiinnuttanut paikkansa elokuvan kaanonissa. Arabiaa, musiikkia sekä geologiaa alun perin opiskellut, sittemmin Moskovan elokuvakoulussa Mihail Rommin johdolla seitsemännen taiteen maailmaan perehtynyt monipuolinen lahjakkuus vakuuttaa edelleen. Teoksista etenkin Andrei Rublev, Peili ja Stalker on nostettu usein kriitikkoäänestyksissä maailman parhaiden elokuvien joukkoon.

Haastattelutilanteissa ohjaajamestari usein avasi innolla elämäänsä, työtään ja ideoitaan. Poikansa Andrei A. Tarkovskin vuonna 2019 ohjaamassa ja koostamassa merkittävässä dokumentissa Tarkovskin ääntä kuullaan aiheiden vaihdellessa aina ensimmäiseen lapsuusmuistoon, uskonnon merkitykseen ja  spirituaalisuuteen. Myös häntä aikoinaan maestron mukaan ymmärtämättömät elokuvakriitikot saavat elokuvassa oman osuutensa. Lisäksi aiheina ovat eroavaisuudet elokuvan ja muiden taidemuotojen välillä, näyttelijöiden kanssa työskenteleminen sekä muiden taiteilijoiden (Shakespeare, Bach, Tolstoi) antamat virikkeet ja vaikutteet. Elokuvanteko Neuvostoliitossa, viranomaisten kanssa tekemisissä oleminen ja vaikeudet, länteen asettumisen problematiikka ja kuolema tulevat myös käsitellyiksi aihepiireiksi syväluotaavassa kokonaisuudessa.

Tarkovski käsittelee dokumentissaan myös isänsä mestariteoksia, kuten Solarista, Stalkeria, Nostalgiaa ja Uhria. Arkistomateriaalia ja valokuvia hyödynnetään hienosti kauniissa teoksessa, ja näin elokuvien kuvauspaikat nykyajassa pääsevät esille. Ohjaajalle tärkeät Venäjä, Nostalgian Italia ja Uhrin ruotsalainen miljöö ovat läsnä. Ääniraidalla kuullaan Tarkovskin isän Arseni Tarkovskin runoja samoin kuin omaelämäkerrallisessa ja Venäjän historiaa luotaavassa Peilissä.

– 10.11. 2020 Joona Hautaniemi lähteisiin pohjautuen