ORNETTE: MADE IN AMERICA (1985)

Ohjaaja
Shirley Clarke
Maa
USA
Tekstitys
deutsche Untertitel
Kesto
77 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Sisältövaroitus: elokuvassa välkkyviä valoja ja nopeita leikkauksia
Ikäraja

Elokuva jazzin suuresta saksofonistista, musiikillisesta uudistajasta ja aikansa polarisoiduimmasta hahmosta, Ornette Colemanista, ei kerro koko elämäntarinaa. Sen sijaan dokumentti muodostaa kiintoisan koosteen esiintymisistä, haastatteluista, kokeellisista musiikkivideoista ja näytellyistä takaumista Colemanin lapsuudesta.

***

Ornette: Made in America (1985), elokuva jazzin suuresta saksofonistista, musiikillisesta uudistajasta ja aikansa polarisoiduimmasta hahmosta Ornette Colemanista jäi ohjaajansa Shirley Clarken (1919–1997) viimeiseksi elokuvaksi. Todellisuudessa elokuvan aikajänne on pitkä, lähes 20 vuotta, sillä Clarke kuvasi Ornette Colemania, poikaansa Denardoa ja yhteistyökumppaniaan Charlie Hadenia jo vuonna 1968 filmiin, joka ei koskaan valmistunut, mutta joka sai käyttöä tässä elokuvassa.

Clarken dokumentti ei kerro muusikon koko elämäntarinaa, mutta muodostaa kiintoisan koosteen esiintymisistä, haastatteluista, kokeellisista musiikkivideoista ja näytellyistä takaumista Colemanin lapsuudesta. Mukana on haastatteluja sellaisilta tekijöiltä kuin William S. Burroughs, Buckminster Fuller.Ed Blackwell, Robert Palmer, John Rockwell, Don Cherry ja Denardo Coleman sekä Yoko Ono.

Ohjaaja Clarkelle musiikillisissa piireissä liikkuminen oli luontevaa, sillä hän oli ollut mukana jo 1960-luvulla. Haastattelujen ja arkisto-otosten lisäksi mukana on keskeisessä roolissa psykedeelinen jakso Ornette Colemanin esiintymisistä Fort Worth Symphony Orchestran kanssa. (Fort Worth Texasissa on Ornette Colemanin kotikaupunki). LP-levylle saatettuna tämä musiikillinen teos sai nimen ”Skies of America”. Albumin molemmat puolet kattavan esityksen orkesterina on David Meeshamin johtama London Symphony Orchestra.

Milestone Films julkaisi restauroidun Ornetten uudelle teatterikierroksella ja DVD- sekä Blu-ray -myyntiin vuonna 2012 alkulaukauksena Shirley Clarken kaikkien elokuvien uudelleenjulkaisuun.

– Jari Sedergren 2021