CORPUS CHRISTI (2019)

Boże Ciało
Ohjaaja
Jan Komasa
Henkilöt
Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel
Maa
Puola, Ranska
Tekstitys
suomi, ruotsi
Kesto
115 min
Teemat
Ikäraja

Nuorisovankilan kasvatti Daniel tekeytyy pikkupaikkakunnan uudeksi papiksi ja voittaa seurakunnan puolelleen energisillä saarnoillaan. Tulokas saa tosin uteliaisuudellaan pienen kyläyhteisön varpailleen. Hengellisiä teemoja omaperäisesti käsittelevän melodraaman pääosassa loistaa valovoimainen Bartosz Bielenia. Corpus Christi (Boże Ciało, 2019) oli Oscar -ehdokkaana parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa 2021.

***

Puolalaisen, laajalle yleisölle aiemmin tuntemattoman Jan Komasan (s. 1981) kolmas pitkä fiktiivinen elokuva Corpus Christi on ollut valtava menestystarina tehden siitä yhden maansa tunnustetuimmista elokuvista kautta aikojen.  Ehdokkuuksia teos on kahminut lukuisilta festivaaleilta ja kilpaillut mm. parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista sekä Ranskassa parhaan ulkomaisen elokuvan César-palkinnosta. Voittoja on kertynyt kaiken kaikkiaan häkellyttävä määrä, yhteensä jo peräti 54 kappaletta mm. puolalaisen elokuvan tärkeimmästä palkintogaalasta sekä ympäri maailmaa. Corpus Christi olikin levitetty vuoden 2020 alussa jo 50 maahan.

Tositapahtumiin perustuva Corpus Christi kertoo 20-vuotiaan Danielin (Bartosz Bielenia) tarinan. Nuori rikollinen on elokuvan alussa vankeudessa. Sunnuntaiaamun messu rikkoo ankeat rutiinit  ja psalmi 33 tulee isä Tomaszin (Lukasz Simlat) myötä tutuksi. Vapauduttuaan Daniel aloittaa työskentelyn sahalla. Uskonasiat ovat jääneet kuitenkin mieleen kytemään ja Daniel löytää uusien elämänvaiheidensa jälkeen tiensä seurakuntaan haaveenaan ryhtyä papiksi. Uudelle uralle on esteitä rikollisen taustan vuoksi ja Daniel joutuu tekeytymään hengenmieheksi. Vastustamattoman vangitseva ja intensiivinen Bielenia vakuuttaa roolisuorituksessaan pääosassa. Hänen ekstaattiset saarnansa ovat juuri sitä, mitä hänen yhteisönsä seurakunnassa tarvitsee.

Komasan ohjauksessa Corpus Christi on myös ankara draama, intensiivinen, häiritsevä ja ajatuksia herättävä vahva kokonaisuus. Mukana ovat klassisen trillerin elementit: tuskaa tuottava jännite, alituinen potentiaalisen tuomion ilmapiiri sekä tunne siitä, että mitä tahansa voi tapahtua, joka voi tuoda mukanaan kaaoksen ja sekasorron. Nämä kaikki ryhmittyvät Komasan elokuvassa toiminnan sijaan filosofisten ideoiden ja uskonnollisten kysymysten ympärille. Mikä on synnin luonto, uskon luonto? Mihin syviin tarpeisiin uskonto vastaa? Ja kuka voi puhua Jumalan sanaa?

Kaiken kaikkiaan Corpus Christi on pieni ihme itsessään. Lopputuloksena on lämmin ja uskoa vahvistava teos, jossa on sopiva määrä särmää. Komasan ja käsikirjoittaja Mateusz Pacewiczin empatia kohdistuu tasapuolisesti kaikkiin kyläläisiin. Henkilöhahmoja yhdistävät heidän heikkoutensa ja tragedian mukanaan tuoma tuska ja Komasa onkin pystynyt luomaan kiehtovan kudelman psykologisia muotokuvia. Kokonaisuutena Corpus Christi ei ole ainoastaan elokuva unelmista ja petoksesta höystettynä kauniilla maisemilla Puolan maaseudulta. Osansa käsittelyssä vahvassa työssä saavat uskonkäsitteistä niin uhri, pelastus, tuomio, syyllisyys kuin viettelyksetkin.

– William Bibbianin (The Wrap), Allan Hunterin (ScreenDaily), Roger Mooren (Movie Nation), Kenneth Turanin (Los Angeles Times), Jake Wattin (Switch.), Richard Whittakerin (Chronevents) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2021