EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMME (2021)


Suvi Westin tärkeässä dokumenttielokuvassa nuoret saamelaiset käyvät poliittiseen taistoon tulevaisuudestaan ja olemassaolostaan. Syytettynä on Suomen valtio, sillä se harjoittaa edelleen pohjoisessa kolonisaatiota ja haluaa assimiloida Saamen kansan. Ylistetty dokkari palkittiin mm. Tampereen elokuvajuhlilla. Elokuvaa seuraa 45 min keskustelu ohjaaja Suvi Westin kanssa.
***
Dokumenttielokuvan Eatnameamet – Hiljainen taistelumme ohjannut Suvi West kertoi elokuvan syntyneen henkilökohtaisista syistä, jotka ovat saaneet perusteensa hänen kokemuksistaan saamelaisena. ”Olen tehnyt elokuvan rakkaudesta kansaani ja Saamenmaata kohtaan. Meillä saamelaisilla on oikeus tulla kuulluksi, mutta myös suomalaisilla on oikeus tietää saamelaisista ja tilanteestamme. Tieto lisää ymmärrystä, ja ymmärrys on lähtökohta kahden kansan tasavertaiselle yhteiselolle samassa maassa”, West totesi elokuvaa esitellessään.
Lähtökohtana dokumentin suorasukaiselle käsittelylle on Suomen valtion ja Saamelaiskäräjien yhteinen totuus- ja sovintokomissio. Sen erikoisasiantuntija Anni-Kristiina Juuso kerää komission käyttöön tietoa. Suomelle asia on myös ajankohtainen ongelma, sillä YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut langettavan päätöksen, jonka mukaan valtio on loukannut saamelaisten oikeutta määritellä sitä, ketkä ovat saamelaisia.
West dokumentti laajenee monille muillekin kulttuurin ulkopuolisille aloille: esillä ovat maankäyttö, kaivostalous, metsätalous ja tietysti poronhoito. Selväksi käy, että saamelaiset eivät luota Suomen valtioon. Samaa pelkoa on myös erikoisasiantuntija Juusolle, joka sanoo pelkäävänsä, että hänen keräämänsä tiedot sivuutetaan.
Eatnameamet voitti Tampereen elokuvafestivaaleilla sekä elokuvajuhlien yleisöpalkinnon että Kirkon Mediasäätiön palkinnon.
– Jari Sedergren 2022