SISARUKSET (2023)

Ohjaaja
Saara Cantell
Henkilöt
Elín Petersdóttir, Henna Tanskanen, Lauri Tanskanen
Maa
Suomi
Tekstitys
suom. tekstit/English subtitles
Kesto
122 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
vieraana Henna Tanskanen ja Lauri Tanskanen
Ikäraja

Kun kolmekymppiset kaksoset Jenna ja Joni saavat tietää, että heillä on aikuinen sisarpuoli Islannissa, kaikkien kolmen elämä muuttuu. Vaietun perhesalaisuuden paljastuminen tuo sekä iloa että tarvetta kunkin identiteetin ja elämänvalintojen uudelleenmäärittelyyn.

Elokuvan tekotapa on poikkeuksellinen, sillä tarinaa on kehitetty työryhmässä, tilaa on jätetty myös improvisaatiolle. Fiktiivisten päähenkilöiden elämää on seurattu välillä hyvinkin dokumentaarisella otteella seitsemän vuoden ajan, ja tosielämän tapahtumat näkyvät myös valkokankaalla.

Elokuvasta ovat keskustelemassa Henna Tanskanen ja Lauri Tanskanen. Teemoina ovat elokuvan kuvaaminen vuosien varrella sekä elämän käänteiden ja tragedioiden nivominen osaksi tarinankerrontaa.

***

Saara Cantellin kymmenes pitkä fiktioelokuva Sisarukset seuraa kolmekymppisten kaksossisarusten Jennan ja Jonin elämänvaiheita seitsemän vuoden ajan. Tarina alkaa, kun sisarukset saavat tietää, että heidän isällään on ollut aiempi avioliitto islantilaisen naisen kanssa, joka on päättynyt eroon. Suhteesta on kuitenkin syntynyt tytär ja kaksoset ovat saapuneet Reykjavikiin tapaamaan ensi kertaa sisarpuoltaan, ison pankin juristina työskentelevää Jónaa. Kaksoset ja Jóna ryhtyvät pitämään yhteyttä ja vuosien mittaan sisarusten elämään ja ihmissuhteisiin mahtuu monenlaista mullistusta.

Sisarusten käsikirjoitus laadittiin yhdessä työryhmän kesken, johon kuului ohjaaja Cantellin lisäksi elokuvan muita tekijöitä ja päätähdet; Jennaa ja Jonia näyttelevät Henna ja Lauri Tanskanen sekä Jónaa esittävä Elín Petersdóttir. Elokuvan kehitysprosessi oli varsin poikkeuksellinen, sillä kuvaukset kestivät kaiken kaikkiaan seitsemän vuotta ja käsikirjoitus on muovautunut vuosien saatossa. Tarinan ja hahmojen suurempi kaari on kuitenkin suunniteltu etukäteen.

Sisarusten tekotavasta tulee vahvasti mieleen Richard Linklaterin Oscar-palkittu Boyhood, joka seuraa nuoren pojan varttumista 6-vuotiaasta teini-ikäiseksi. Linklater työsti samalla tapaa ajan kulkua autenttisesti kuvaavaa elokuvaansa peräti 12 vuoden ajan, näyttelijöiden vanhetessa tapahtumien mukaan tekoprosessin aikana. Boyhood sai ensi-iltansa myös 2014, eli samana vuonna kuin Sisarukset-projektia ryhdyttiin kehittelemään. 

Tekijöiden mukaan näyttelijöiden keskinäiselle improvisaatiolle on jätetty runsaasti tilaa elokuvaa tehdessä ja näyttelijät ovat saaneet itse vaikuttaa hahmojensa tarinaan. Fiktiiviseen elokuvaan on otettu myös aitoja tosielämän tapahtumia. Jonia näyttelevä Lauri Tanskanen sai syöpädiagnoosin kesken kuvausten vuonna 2016 ja sairastuminen käsikirjoitettiin mukaan elokuvaan. Uusitalon sisaruksia näyttelevä Tanskasen aviopari on saanut tosielämässä kaksi lasta, ja Hennan molemmat raskaudet ovat myös Sisarusten juonikuvioissa mukana. Ajan kulkua on pyritty dokumentoimaan myös historiallisten tapahtumien mukaan ottamisella tarinaan, näistä esimerkkeinä mm. Islannin jalkapallomaajoukkueen vuoden 2016 EM-kisataival ja Suomen jalkapallomaajoukkueen arvokisadebyytti vuonna 2021 sekä tietysti koronaviruksen aiheuttama pandemia.

Fiktion ja todellisuuden sekoittaminen heijastuu myös elokuvan kerrontatyylissä. Elokuva alkaa Jennan päiväkirjamaisella dokumentoinnilla Islannin matkasta ja dokumentaarinen kuvaustapa säilyy läpi elokuvan. Näyttelijät toimivat kohtauksissa kertojaääninä ja elokuvassa nähdään hahmojen suoraan kameralle annettuja haastatteluja. Cantell on omien sanojensa mukaan pyrkinyt siihen, että katsojat unohtaisivat kokonaan katsovansa fiktiivistä elokuvaa.

– Eri lähteiden mukaan Pekka Pihkoluoma 14.2.2024