WE ARE AS GODS (2020)

Ohjaaja
David Alvarado, Jason Sussberg
Maa
USA
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
kuvaus David Alvarado, musiikki Brian Eno
Ikäraja

Stewart Brand on kirjailija ja futuristi, jonka DIY-julkaisua The Whole Earth Catalogue Steve Jobs on nimittänyt ”Googleksi ennen Googlea”. Henkilödokumentti esittelee monipuolisen ajattelijan, jonka kiinnostuksenkohteet ovat vaihdelleet LSD:stä bioteknologiaan ja ympäristönsuojeluun. Soundtrackin säveltänyt Brian Eno on Brandin ystävä, ja häntä myös haastateltiin elokuvaa varten.

***

Vaikka monet eivät tunnekaan Stewart Brandia (s.1938), ei hänen vaikutustaan moderniin maailmaan voi kiistää.  David Alvaradon ja Jason Sussbergin ansiokas dokumentti We Are As Gods käy läpi tämän moniulotteisen ajattelijan elämäntyötä. Brandin rikkaan elämän vaiheet, uran alun työkuviot ja monet projektit ovat osa kokonaisuutta. Jopa 2020-luvulle ahkerasti työskennellyt kirjailija, biologi ja futuristi Brand on tullut tunnetuksi mm. laajasta The Whole Earth –katalogistaan. Tämä Googlen esiaste julkaistiin ensimmäisen kerran paperiformaatissa 1960-luvulla.

Henkilönä modernia environmentalismiakin edustava Brand on kiehtova hahmo, sillä hänellä on ainutlaatuinen mieli ja hänen sanansa herättävät ajatuksia ja inspiroivat kuulijaansa. Persoonana Brand on ihailtava ja hänen älykäs huumorinsa, hippihenkinen sielunsa sekä lahjakkuutensa tieteelliselle ja intellektuaaliselle ajatellulle yhdistyvät mainiolla tavalla. Mielenkiintoisia ja kuuluisiksi tulleita ovat myös bioteknologiaan, DNA-tutkimuksiin ja kloonaukseen perehtyneen Brandin puheet mammutin sukupuutosta palauttamisen ajatuksesta.

Dokumentti tuo esille Brandin intellektuellina, provokatiivisena miehenä, joka haastoi ja asetti kyseenalaiseksi monia seikkoja, mutta toi itse tutkimuksen piiriin yhtälailla kiisteltyinä pidettyjä mielipiteitään ja näkemyksiään. Elokuvassa Brandia ei näytetä pelkästään virheettömänä mieleltään ja vastustajillekin annetaan Alvaradon ja Sussbergin ohjaustyössä tilaa. Huomioitavaa Brandista vaikuttajana on esimerkiksi se, että ilman Brandia emme olisi nähneet ensimmäistä avaruudesta otettua kuvaa maapallosta. Hänen voidaan sanoa olleen elämänsä aikana mies, joka halusi aina tietää enemmän, kyseenalaistaa maailman ympärillään ja saada maailman asukkaat tuntemaan itsensä itsetietoisemmaksi siitä, miten he tulevat vaikuttamaan elämässään maapallolla.

Ikoninen muusikko Brian Eno on yksi Brandin ystävistä sekä lukuisista elokuvan haastateltavista. Enon elektroninen soundtrack täydentää mahtavalla tavalla elokuvan sisältöä ja visuaalista luonnetta. Joissain tapauksissa musiikki toimii kankaalla nähdyn taustalla ikään kuin euforisina aaltoina. Tehokkaalla tavalla Enon taidolla luoma musiikki elää kuulijan kokemusmaailmassa vielä lopputekstien aikana täydentäen koettua.

Kokonaisuutena We Are As Gods luo filosofisen ja henkisen matkan elokuvan katsojalle. Tuloksena on dokumentti, joka sivuaa pitkälti biologiaa ja on sisällöltään myös osittain elämäkerrallinen ja osittain ilmastoa käsittelevä. Mukana on eri alojen asiantuntijoita Brandin elämän ja uran eri vaiheista, ympäristötieteilijöitä, ympäristöaktivisteja ja astronautteja. Elokuva on täynnään tietoa sekä kauniisti kuvattuja kohtauksia planeetaltamme saaden myös katsojan pohtimaan omaa rooliansa niin luojana kuin tuhoajanakin.

– Camden Ferrellin (Disappointment media), Sabina Dana Plassen (Film Threat), Christopher Llewelyn Reedin (Hammer to Nail) ja Andrew J. Salazarin (DiscussingFilm) mukaan Joona Hautaniemi 31.8.2021