LUPAAVA NUORI NAINEN (2020)

Promising Young Woman
Ohjaaja
Emerald Fennell
Henkilöt
Carey Mulligan, Adam Brody, Ray Nicholson, Sam Richardson
Maa
Iso-Britannia/USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
114 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Lupaava nuori nainen tarkastelee omaäänisesti seksuaalista väkivaltaa ja suostumusta. Elokuva seuraa Cassien (Carey Mulligan) kostoretkeä; Cassie iskee iltaisin baareissa miehiä teeskennellen humalaista mutta ”selviää”, kun hänet kotiinsa vieneet miehet yrittävät raiskausta. Ohjaaja-käsikirjoittaja Emerald Fennell palkittiin elokuvastaan parhaan käsikirjoituksen Oscarilla.

***

Parhaan käsikirjoituksen Oscarin vuonna 2021 voittanut Promising Young Woman menestyi muutenkin, sillä se oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi, parhaasta ohjauksesta, parhaasta pääosan esittäjästä ja parhaasta leikkauksesta. Palkintoja on herunut myöhemmin myös kriitikoiden ja käsikirjoittajien killoilta. Kuitenkin kyseessä oli ohjaajansa Emerald Fennellin ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva, jonka genreluokittelu on vaikeaa: sitä on nimitetty trilleriksi ja mustaksi komediaksi, mutta se voisi hyvin olla myös tragedia.

Cassie Thomas on kolmekymppinen lääketieteen ”drop out”, joka asuu vanhempiensa luona ja työskentelee kahvilassa Ohiossa. Hänellä on vähintäänkin omituinen suhde miehiin, joita hän iskee baarissa teeskenneltyään juopunutta ja lähtemällä hyväksikäyttöön valmiiden miesten matkaan. Hänellä on kuitenkin keinoja pysäyttää syntyneitä tilanteita.

Kaikesta käy ilmi myös se, että hän on katkera. Syykin selviää vähitellen. Opiskelijabileissä seitsemän vuotta aiemmin hänen ystävättärelleen Ninalle oli käynyt huonosti, sillä hän oli joutunut julkisesti raiskatuksi – niin syytökset kuuluivat – mutta asia ei ollut edennyt juridisessa mielessä. Tekijät olivat päässeet kuin koira veräjästä, Nina ei koskaan toipunut tapauksesta. Ninaa auttanut Cassie tuntee syyllisyyttä, koska hän ei ollut suojelemassa kaveriaan.

Cassie tapaa sattumoisin opiskelijatoverinsa Ryanin, joka näyttäytyy ujona ja kohteliaana, sanalla sanoen erilaiselta kuin muut miehet. Voisiko Cassie antaa periksi uudelle elämälle orastavan rakkauden kolkutellessa portteja? Vai onko hänen missionsa jatkaa ikuista kostoa miehille. Nämä piirteet ovat myös katsojaa ärsyttäviä, mikä on varmaankin ollut tekijöidensä tavoite.

Ferrellin elokuva on menestyksensä jälkeen epäilemättä tulevaisuuden me too -klassikko. Miesnäyttelijöiksi on valittu tarkoituksella henkilöitä, joiden elokuvauralle on osunut poikkeuksellisen paljon hyvän miehen rooleja. Elokuva alleviivaa sitä tosiasiaa, että todellisessa maailmassa saalistajat voivat olla päällisin puolin vaikka kuinka miellyttäviä.

Promising Young Woman on mielenkiintoinen elokuva myös musiikkinsa vuoksi, vaikka se ei palkintolistoilla näkynytkään.

– Jari Sedergren 2022