GULED & NASRA (2021)

Ohjaaja
Khadar Ayderus Ahmed
Henkilöt
Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Maa
Suomi
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
82 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
somalinkielinen * vieraana Khadar Ayderus Ahmed * toteutetaan yhteistyössä SELO ry:n kanssa
Ikäraja

”Mitä syvempi rakkaus, sitä suuremmat uhraukset”. Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut, kansainvälisiä palkintoja haalinut Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama toiveikas somalinkielinen draama kertoo pienestä djiboutilaisesta perheestä äärimmäisten valintojen edessä. Universaalin rakkaustarinan keskiössä on haudankaivaja, joka päättää tehdä kaikkensa vakavasti sairastavan puolisonsa pelastamiseksi.

***

Khadar Ayderus Ahmed (s.1981) syntyi Mogadishussa, Somaliassa. Tulevan käsikirjoittajan ja ohjaajan tie vei 16-vuotiaana Suomeen, jonne hän asettui perheensä kanssa pakolaisena. Lahjakas, itseoppinut elokuvantekijä vakuutti käsikirjoituksellaan Juho Kuosmasen elokuvassa Kaupunkilaisia (2008), jolla Ahmed voitti Suomen elokuvasäätiön ja Ylen järjestämän lyhytelokuvan käsikirjoituskilpailun. Lisäksi ennen suuremman yleisön tuntemaa Ahmedin esikoispitkää teosta Guled & Nasraa (2021), Ahmed käsikirjoitti ja ohjasi elokuvat Me ei vietetä joulua (2014), Yövaras (2017) ja The Killing of Cahceravga (2019). Ohjaaja Samuli Valkaman kanssa käsikirjoitus syntyi myös vuoden 2017 Saattokeikkaan.

Guled & Nasran päähenkilönä on Guled (Omar Abdi), joka on haudankaivaja ja perheenisä. Guledin syvästi rakastamalla Nasra-vaimolla (Yasmin Warsame) on munuaissairaus, ansaitut rahat ovat kuluneet lääkkeisiin ja leikkaus maksaisi 5000 dollaria. Guledin on toivottava kuolemia, jotta haudankaivajalla olisi työtä ja enemmän rahaa. Mukana on myös tavallisesta koulusta ja koraanikoulusta lintsaava poika. Vaikka elokuvan ihmiset joutuvat kohtaamaan riistoa ja elämään epäkohtien maailmassa, on kokonaisuudessa läsnä huumoria sekä toivoa paremmasta.

Ahmedin kertomus saattaa tuntua pidemmältä ja todellisuutta polveilevammalta, sillä siinä on runsaasti vaiheita ja kerronta on tiivistä. Tarina noudattaa suulliseen kerrontaan sopivaa tyyliä tärkeimpien asioiden paljastuessa hitaasti ja tarinan loppupuolella. Kyseessä on eloonjäämistaistelu köyhyyden keskellä. Jännitys syntyy siitä, selviävätkö päähenkilöt hengissä äkkiä ilmaantuvista iskuista huolimatta. Keskeistä on ihmissuhteiden merkitys, perhe ja yhteisö sekä rakkauden ja myötätunnon voima. Lähikuviakin käyttävä elokuvaaja Arttu Peltomaa kykenee luomaan intiimin ja kauniin tunnelman. Myös näyttelijäsuoritukset ovat vahvoja ja etenkin kanadansomalialainen malli Yasmin Warsame on vetovoimainen ja välittää olemuksellaan ja roolisuorituksellaan laajan tunneskaalan.

Elokuvana Guled & Nasra teki historiaa, sillä siitä tuli ensimmäinen elokuvateattereissa näytetty suomalainen elokuva, joka kuvattiin Afrikan mantereella ja oli puhuttu somaliksi. Suomalais-ranskalais-saksalaista Guled & Nasraa pidetään myös ensimmäisenä kansainvälisenä tuotantona, jossa puhutaan somalin kieltä. Guled & Nasran kuvaukset toteutettiin tosin Somalian naapurimaassa, pienessä Djiboutissa. Poikkeuksellinen se oli myös kansainvälisen huomion osalta, sillä teos sai festivaaleilla niin ehdokkuuksia kuin palkintoja. Cannesissa se sai merkittävät ehdokkuudet niin Critics’ Week Grand Prize kuin Golden Camera -sarjoissakin. Voittoja Ahmed keräsi elokuvallaan Torontossa, Ouagadougoussa, Oslossa, Marrakechissa, Lübeckissä, Luxorissa sekä Afrikan elokuva-akatemian palkintogaalassa.

– Outi Hakolan (Film-O-Holic.com.), Antti Selkokarin (Kulttuuritoimitus) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 4.5.2022